Kako se zaštititi od gripe

gripaAmerički naučnici su utvrdili da je zimi, kada je hladno, vazduh suhlji kako vani tako i unutra, a virusu gripe pogoduje suh vazduh.

Virusi gripe vole malu vlažnost zraka zbog čega se posebno šire u zimskim mjesecima, a cilj ovog istraživanja naučnika je bio utvrditi dugovječnost virusa gripa i stepen prenošenja u zavisnosti od vlažnosti zraka.

Istraživači su utvrdili da virusima ne pogoduju samo suhe, zagrijane prostorije, nego i vanjski vazduh u hladnim i suhim danima.

Naučnici su tokom proteklih godina u više istraživanja nastojali utvrditi koji su uslovi posebno pogodni za širenje virusa gripe, a posebnu pažnju su obratili relativnoj vlažnosti zraka – veličinu koja pokazuje koji je procenat od maksimalno moguće vlažnosti već dostignut.

Relativna vlažnost od sto procenata pokazuje da je zrak upio svu moguću vlagu na toj temperaturi. Apsolutna vlažnost zraka pokazuje koliko je ukupno vlage u zraku.

Kako hladan zrak može upiti znatno manje vlage od toplog, zimi je apsolutna vlažnost napolju često veoma niska, mada je relativna vlažnost visoka i često ima magle.

Za preživljavanje i širenje virusa gripe važnija je apsolutna od relativne zraka, utvrdili su naučnici sa Državnog univerziteta Oregon. Niska apsolutna vlažnost zimi nije samo napolju, nego i u prostorijama ako se one češće provjetravaju i unutra ulazi suhi vanjski zrak.

Ljeti je apsolutna vlažnost znatno veća i napolju i unutra jer topao zrak može upiti mnogo više vlage – to je klima koja virusima gripe, uprkos višim temperaturama, ne odgovara.

Istraživači zato preporučuju da se u bolničkim sobama i prostorijama za prijem hitnih slučajeva obezbjedi što veća vlažnost zraka kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *