Kamerni teatar 55: Bjesnilo

Sulejman Kupusović
Sulejman Kupusović
U ovoj Kupusovićevoj verziji “Bjesnila”, za razliku od one koju je postavio na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo prije 31 godinu, reditelj je dodao elemente poput pitanjanarkomanije, koji od glumca zahtjevaju poseban napor. Predstavu je u odnosu na prethodnu nazvao mnogo slobodnijom, drskijom i hrabrijom.

“Tekst na vrlo otvoren i sugestivan način govori o današnjem stanju u društvu kada su pale sve moguće moralne maske i kada je porodica u potpunosti izgubila bitku. Živimo u vremenu u kojem su ljudima usta puna crkve i džamije, Boga i Alaha, dok s druge strane imamo nevjerovatan pad morala i lažna zaklinjanja, te situacije da nam maloljetnici ubijaju, a djevojčice od 12 godina ostaju trudne”, kaže Kupusović.

Današnjica je doba vjeronauke u obdaništima, ali ujedno bolesnog društva i porodice. Upravo to i navodi kao razloge za odluku da nakon toliko vremena isti tekst ponovo postavi na scenu.

“Kada sam istu predstavu radio prije 31 godinu tada je to bila generalna priča – da se takve stvari dešavaju negdje drugdje, na zapadu i u Americi, dok se smatralo da tadašnje socijalističko društvo nije zahvaćeno tom bolešću. Sada u vrijeme tobožnje demokratije te vremenu slobode, imamo potpuno izobličenu i licemjernu situaciju u društvu”, riječi su Sulejmana Kupusovića, reditelja predstave “Bjesnilo”.

Kupusović smatra da publika treba biti limitirana upravo zbog istine i žestine komada. Ona je stoga, iako donosi priču o mladima, prvenstveno namijenjena zreloj publici koja je i odgovorna za postojeće stanje u društvu. Na plakatu za predstavu iz tog razloga stoji upozorenje kako predstava nije preporučljiva za osobe mlađe od 18 godina.

Autor: F.X.Kroetz

Režija: Sulejman Kupusović

Scenografija i kostimi: Vanja Popović

Igraju:
Alma Terzić,
Boris Ler,
Mirsad Tuka,
Sadžida Šetić,
Rade Čolović,
Senad Alihodžić.

Vrijeme: 23. maj 2011 @ 20:00h
Mjesto: Kamerni teatar 55, Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *