Kanada zatvara ambasadu u BiH

KanadaKanadska Vlada odlučila je da iduće godine zatvori ambasadu u Bosni i Hercegovini zbog ekonomskih razloga i ubuduće će područje Bosne i Hercegovine nerezidentno pokrivati iz Budimpešte.

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana obaviješteno da će kanadske vlasti zatvoriti svoju ambasadu u Bosni i Hercegovini. Istovremeno je zatražena saglasnost od bosanskohercegovačkih vlasti da otvore počasni konzulat Kanade.

“Samo možemo sa žaljenjem konstatovati da smo dobili takav zahtjev od kanadskih vlasti. Kanada je jedna od najznačajnijih zemalja donatora i mnogo su pomogli projektima u reformi pravosuđa i zdravstva. Nadam se da će se saradnja nastaviti bez obzira na ovu odluku kanadskih vlasti jer je ona ekonomske, a ne političke prirode”, Nina Sajić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Ambasador Kanade u BiH Dejvid Hačings sastao sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem i da mu je uručio diplomatske note u vezi sa zatvaranjem diplomatsko-konzularnog predstavništva u BiH.

Osim značajne donatorske podrške iz Kanade, saradnja sa ovom državom je važna i zbog velikog broja bosanskohercegovačkih državljana živi u Kanadi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *