Kanton oštro osudio navijačke nerede

Navijački neredi u Sarajevu, 6. oktobar 2011
Navijački neredi u Sarajevu, 6. oktobar 2011
Povodom sinoćnjih navijačkih nereda na Grbavici nastalih uoči planiranog odigravanja prijateljske utakmice između FK “Željezničar” i NK “Hajduk”, Vlada Kantona Sarajevo je na početku današnje 35. redovne sjednice oštro osudila ove događaje, te građanima Sarajeva uputila izraze iskrenog žaljenja zbog nastalih posljedica po ljudsko zdravlje i učinjene materijalne štete.

S obzirom na podijeljenu normativnu nadležnost, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici uputila i inicijativu svim instancama vlasti da se postojeći zakonski akti dodatno ispitaju, te da se nedostajući normativi što prije izrade i donesu, kako bi se budući slični događaji mogli održati bez ovakvih nemilih scena.

Vlada je zadužila Koordinaciono tijelo KS za davanje preporuka za sistemsko programiranje aktivnosti na polju “Reakcije na nasilje u svakodnevnom životu” da u saradnji sa MUP-om KS, zaštitarskom agencijom i organizatorima iz FK “Željezničar” detaljno ispita ovaj događaj i sačini stručnu analizu, kako bi se izvukle najbolje pouke i utvrdili konkretni uzroci nastanka navijačkih nereda.

Ovom prilikom, Vlada je odala priznanje svim pripadnicim MUP-a KS, koji su sinoć spriječili veću eskalaciju ovih sukoba, te na taj način onemogućili nastanak ozbiljnijih posljedica.

Najavljeno je da će Vlada Kantona Sarajevo, kroz interresornu saradnju ministarstava, nastaviti prioritetno raditi na boljem opremanju naših policijskih jedinica.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *