Kanton Sarajevo se mora disciplinovati

Objavljeni su rezultati monitoringa rada Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo za prvi kvartal 2012. godine.

Ulaz u zgradu Kantona Sarajevo

U 2012. Kanton Sarajevo je ušao s usvojenim budžetom u zakonom predviđenom roku. Međutim, kraj prvog tromjesečja obilježio je višak rashoda nad prihodima od 9.694.450 KM, što ukazuje na potrebu za većom finansijskom disciplinom i smanjenjem javne potrošnje.

Za razliku od usvajanja budžeta KS-a u zakonom predviđenom roku, ističe, da su ponovo prekršeni poslovnici kao i Odluka o metodologiji izrade programa rada, jer je umjesto do kraja 2011. Skupština KS-a Program rada za 2012. usvojila 30. januara, a Vlada 8. marta 2012. godine.

Programi rada Vlade i Skupštine za 2012. su nešto skromniji od programa za prethodnu godinu, pri čemu je u njima čak 17 nerealizovanih zakona iz prošlogodišnjeg programa rada.

U pogledu realizacije Programa rada Vlada bilježi skromnih 53,5 posto planiranih obaveza za prvo tromjesečje ove godine, a Skupština realizaciju 65 posto planiranih obaveza za prvo tromjesečje 2012. godine.

Najveći broj mjera na dnevnom redu sjednica Vlade i Skupštine bila su rješenja i odluke od kojih se većina odnosila na davanje saglasnosti na razrješenja i imenovanja kadrova. Tako je Skupština KS-a od 1. januara do 31. marta usvojila osam zakona, a još četiri su prihvaćena u obliku nacrta i poslata u daljnju proceduru, dok četiri zakona planirana za realizaciju u ovom periodu, nisu razmatrana.

Sala Skupštine Kantona Sarajevo

Svi zakoni koje je Vlada uputila Skupštini zaključno s 31. martom su usvojeni, što ukazuje na to da je odgovornost za neusvajanje planiranih zakona na vladi.

U kontekstu individualne odgovornosti svi poslanici nisu podjednako koristili svoje pravo i dužnost učešća u diskusijama kao i postavljanja poslaničkih pitanja i pokretanja inicijativa.

Zabilježen je primjer četiri poslanika koji nisu pokrenuli nijednu inicijativu, niti postavili ijedno poslaničko pitanje o bilo kojoj temi kao i dvaju poslanika koji nisu učestvovali u diskusiji po tačkama dnevnog reda.

Kanton Sarajevo je suočen s konstantnim tužbama budžetskih korisnika u vezi s isplatom naknada po raznim zakonskim osnovama, od kojih su mnoge već postale pravosnažne, tako da se sredstva po presudama skidaju s bankovnih računa KS-a, što, osim manjka prihoda, predstavlja dodatnu opasnost za likvidnost Kantona.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *