kaoSarajevo

Izložba fotografija Dejana Vekića pod naslovom “kaoSarajevo” (20 godina poslije) će biti otvorena u petak, 20. januara u 19 sati, u sarajevskoj galeriji savremene umjetnosti “Java” (Titova 21).

kaoSarajevo, Dejan Vekić
kaoSarajevo, Dejan Vekić
Riječ je o seriji umjetničkih fotografija nastalih u Sarajevu u periodu 1992-95. u ratnim uslovima.

Rat je uticao na proces nastajanja ovih fotografija gotovo u svakom pogledu: u pogledu motiva grada pod opsadom kao i u pogledu same izrade fotografija. Sarajevski fotografi su u toku opsade sami pravili razvijače za filmove (koje su im često poklanjali strani ratni foto-reporteri) i printove miješajući hemijske komponente.

Predstavljene fotografije su umjetničke, one nisu dokumentarne osim u tom smislu što su i same postale dokumentom rata jer su nastale u ratu: fotografisane su i fizički su proizvedene tokom rata. Iz tog razloga ih moramo tretirati kao istinske muzejske eksponate neprocijenjive vrijednosti koji su trenutno dio autorove privatne kolekcije.

Kao samostalni eksponati, ali i u obliku Vekićevog autorskog video rada koji će također biti prikazan na ovoj izložbi a čiji je naslov upravo “kaoSarajevo”, ove fotografije obišle su sve značajnije svjetske galerije i muzeje umjetnosti od Centre Pompidou (Paris) do Holocaust Memorial Museum (Washington, DC).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *