Karadžić štedi sudske resurse

Radovan Karadžić traži od Pretresnog vijeća da prije okončanja dokaznog postupka optužbe donese odluku kojom bi ga oslobodilo optužbe za granatiranje Buvlje pijace u Sarajevu

Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić traži od Pretresnog vijeća da donese odluku kojom bi ga oslobodilo optužbe za granatiranje Buvlje pijace u Sarajevu 22. decembra 1994. godine kada su, po optužnici, u eksploziji dvije granate ispaljene sa Trebevića pod kontrolom Vojske Republike Srpske dvije osobe ubijene, a sedam ranjeno.

Karadžić, naime, smatra da u slučaju incidenta na Buvljoj pijaci “nema šta da pobija”. On svoj zahtjev temelji na zaključku Žalbenog vijeća iz presude bivšem zapovjedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Dragomiru Miloševiću da, kako navodi u podnesku, dokazi tužilaštva prezentirani u tom predmetu nisu bili dovoljni da bi se van razumne sumnje moglo zaključiti da je VRS odgovoran za pomenuti incident.

Žalbeno vijeće je oslobodilo generala Miloševića odgovornosti za incident na Buvljoj pijaci. U žalbenoj presudi iz novembra 2009. godine se, između ostalog, kaže da je na osnovu izvedenih dokaza “Pretresno vijeće moglo zaključiti da su granate koje su 22. decembra 1994. pale na Buvlju pijacu na Baščaršiji najvjerovatnije ispaljene s teritorije pod kontrolom SRK, ali ne i utvrditi to van razumne sumnje”.

Po Karadžićevom mišljenju optužba u njegovom predmetu nije izvela nikakve nove dokaze na osnovu kojih bi se “van razumne sumnje” moglo zaključiti da je za taj incident odgovorna srpska strana. Karadžić stoga u cilju “uštede sudskih resursa” traži od vijeća da donese odluku da odbrana tokom svog dokaznog postupka ne treba da pobija dokaze tužilaštva u o incidentu na Buvljoj pijaci.

Karadžić se poziva na pravilo 98 bis Pravilnika o dokazima i postupku koje omogućava braniocima da po okončanju dokaznog postupka optužbe zatraže oslobađanje svojih klijenata po svim ili pojedinim tačkama optužnice, ukoliko smatraju da za njih nije ponuđeno dovoljno dokaza koji bi, u slučaju da budu usvojeni, doveli do osuđujuće presude.

Iako je tužiočev dokazni postupak još uvijek u toku, Karadžić smatra da vijeće u ovoj fazi postupka može donijeti odluku o incidentu na Buvljoj pijaci jer su, kako navodi, “svi dokazi o tom granatiranju već prezentirani”. Bivši predsjednik Republike Srpske u zahtjevu dodaje da se od njega “ne može očekivati da čeka na okončanje kompletnog dokaznog postupka optužbe kako bi počeo sa pripremama odbrane za zločine u Sarajevu”.

Na suđenju Radovanu Karadžiću u toku je dvomjesečna pauza tokom koje optuženi treba da prouči dokumente koje mu je tužilaštvo objelodanilo sa zakašnjenjem. Suđenje se nastavlja 23. maja ove godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.