Katalog arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa Historijskog arhiva Sarajevo

Historijski arhiv Sarajevo
Historijski arhiv Sarajevo
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu je u četvrtak, 20. januara 2011. godine, predstavljena knjiga “Katalog arapskih, turskih, perzijskih i bosanskih rukopisa Historijskog arhiva Sarajevo, svezak I”, autora dr. Mustafe Jahića.

U prvom svesku Kataloga, od ukupno oko 1.200 rukopisnih kodeksa kompletne Zbirke rukopisa Historijskog arhiva Sarajevo sa više od 1.800 djela, Jahić je obradio 301 rukopisni kodeks u kojima se nalazi 687 djela na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku.

Posebnu vrijednost kataloga predstavljaju rijetki rukopisi čiji su autori ili prepisivači sa prostora BiH i susjednih zemalja. Znatan broj rukopisa spada među remek-djela orijentalne kaligrafije i ornamentike, a u nekima su naročito estetski komponovane prve stranice i naslovi.

Zbirka rukopisa nastajala je u dužem vremenskom periodu i u Arhiv je preuzimana poklonima ili otkupom od raznih institucija ili pojedinaca. Ona danas predstavlja jednu od bogatijih rukopisnih zbirki u jugoistočnoj Evropi.

Katalog su predstavili prof. dr. Amir Ljubović, doc. dr. Lejla Gazić, priređivač kataloga dr. Mustafa Jahić i Sejdalija Gušić, direktor Historijskog arhiva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *