Katedrala – Spomen obilježje Papi Ivanu Pavlu 2

Katedrala - Spomen obilježje Papi Ivanu Pavlu 2U ponedjeljak je u velikoj sali Općine Stari Grad održana javna rasprava o Nacrtu Urbanističkog projekta “Katedrala – Spomen obilježje Papi Ivanu Pavlu 2”.

Pred stotinjak prisutnih na početku Javne rasprave pomoćnik načelnika Mirsada Smajić pojasnila je da je Općinsko vijeće Starog Grada na prošloj sjednici usvojilo nacrt Odluke o provođenju UP “Katedrala – Spomen obilježje Papi Ivanu Pavlu 2” uz zaključak da se spomenik dislocira u pravcu sjevera, prema Katedrali, između stepenica i tornja Katedrale.

U ime Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo raspravi su prisustvovale Nataša Tabori i Stanislava Marinović koje su podsjetile da je ovaj urbanistički projekat proizvod dogovora koji su počeli prije 3 godine između predstavnika Vrhbosanske nadbiskupije, HKD „Napredak”, Zavoda za planiranje razvoja KS, Općine Stari Grad, predstavnika Kantona, Predsjedništva BiH i dr institucija.

Inače, idejno rješenje spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu 2 je rad akademskog kipara Hrvoja Urumovića i, prema njemu, ispred Katedrale će biti postavljena skulptura visine 2,92 metra, u uspravnoj figuri Pape u meditivnoj molitvi. Materijal od kojeg će spomenik biti izgrađen je segetski kamen, otporan na vremenske prilike i udarce. Spomenik bi trebao stajati na postamentu visine 30-ak cm, tako da bi ukupna visina iznosila više od 3 metra.

U veoma ozbiljnoj i na momente oštroj raspravi koja je uslijedila, prisutni su izražavali negodovanje kako zbog lokacije spomen obilježja, tako i zbog same ideje postavljanja spomenika Papi ispred Katedrale. Izraženo je mišljenje da je spomenik Papi provokacija i da mu nije mjesto u Starom Gradu. Također, postavljana su pitanja poput:
– Šta će se desiti ako dođe do skrnavljenja ovog spomenika i u kakvom će to svjetlu predstaviti Bošnjake?
– Da li će se oko njega podizati ograda kako bi se zaštitio?
– Ko je i kada donio odluku da se spomenik postavi na to mjesto?
– Zašto se spomenik ne postavi na mjesto gdje će imati puni značaj za vjernike katoličke vjeroispovijesti, nego u Stari Grad gdje ga ne žele?
– Zašto Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo već godinama ne radi ništa po pitanju zaštite spomenika poput Tabije, a odluku o spomeniku Papi donosi tako brzo?
– Zašto Vrhbosanska nadbiskupija ne gradi ćuprije, česme ili hamame umjesto spomenika?
– Zašto se umjesto kipa ne izgradi spomen-ploča ili fontana s obzirom da je podizanje kipova suprotno običajima i propisima Islama?

Svećenik Luka Kesedžić tokom javne rasprave 'Katedrala - Spomen obilježje Papi Ivanu Pavlu 2'Izneseno je i dosta prijedloga i ideja poput one koja je u skladu za Zaključkom Općinskog vijeća, a to je da se spomenik dislocira bliže Katedrali, zatim da se spomenik postavi unutar Crkve, a najviše je bilo zagovornika ideje da se u potpunosti poništi Odluka i zabrani postavljanje spomenika Papi Ivanu Pavlu 2.

Svećenik Luka Kesedžić je ponovio da su ovo spomen obilježje željeli postaviti Grad Sarajevo, Kanton, Država BiH, a na inicijativu Vrhbosanske nadbiskupije i HKD “Napredak” iz zahvalnosti prema čovjeku koji je mnogo značio za Katolike. On je također pozvao na pronalaženje najboljeg rješenja složivši si se sa idejom da spomenik bude dislociran na trotoar bliže Katedrali.

Na kraju dvosatne Javne rasprave, pomoćnik načelnika Mirsada Smajić je zaključila raspravu rekavši da će pomenuti zaključak Općinskog vijeća, kao i svi zaključci sa javne rasprave koji se u vremenskom roku od 2-3 dana dostave u pisanoj formi, biti upućeni Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “Katedrala – Spomen obilježje Papi Ivanu Pavlu 2”

  1. čudi me da nitko nije izrazio želju za izmjeÅ¡tanjem katedrale jer je vjerojatno i ona provokacija??? Volio bih da nije tako ali tako “miriÅ¡e zrak u Sarajevu”!!! Hoće li neko jutro koje dolazi promjeniti taj “miris”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *