Kazne za nepropisno parkiranje ne pomažu

Pauk u SarajevuSlužba za odvoz nepropisno parkiranih vozila, prema policijskoj evidenciji, u prosjeku dnevno odveze pet nepropisno parkiranih vozila, a policajci napišu više od 120 kazni.

Uprkos kaznama, vozači u velikoj mjeri parkiraju automobile mimo propisa, posebno na trotoarima, što primorava pješake da hodaju saobraćajnicom.

Kazna koju policajac napiše za nepropisno parkiranje je 40 KM, a vlasnik vozila koje odveze “pauk” mora platiti 150 KM.

“U periodu prvih devet mjeseci ove godine napisali smo oko 33.000 kazni, a ‘pauk’ je odvezao oko 1.440 vozila koja su bila nepropisno parkirana. Međutim, situacija je i dalje teška, jer nama se dešava da podignemo jedno vozilo s mjesta koje nije propisano za parkiranje, a drugo vozilo parkira se na isto mjesto”, kazao je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

On napominje da je u kantonu registrirano 120.000 vozila, te da mnogo automobila dođe iz unutrašnjosti, a mali je broj parking mjesta.

“Pauk” služba, koja djeluje u okviru Komunalnog preduzeća “Rad”, ima deset vozila.

Na pitanje zbog čega ne odvoze veći broj automobila s obzirom na to da imaju dosta vozila, Ahmed čipa, portparol “Rada”, kaže da te aktivnosti ne mogu poduzimati samostalno, već samo na zahtjev policije.

“Možda je to mali broj, ali mi radimo samo na poziv policije. Kako oni odrede”, kazao je čipa.

Nepropisno parkirani automobili gužvu posebno stvaraju u općinama Centar i Stari grad. Pješaci se moraju provlačiti između automobila kako bi hodali trotoarom, a vrlo često su u situaciji da hodaju saobraćajnicom.

Stanovnica Bistrika, kaže da je najgora situacija na Bistriku i u Ulici Safvet-bega Bašagića u Starom gradu.

“Tamo je nemoguće ići trotoarom, jer su već godinama trotoari rezervisani za automobile, posebno stanara susjednih zgrada i kuća koje nemaju garaže i parking mjesta. Često smo zvali policiju, ali to vam je sizifovski posao”, kaže ona.

Irfan Nefić kaže da vrlo često građani iz zgrada pred kojima su nepropisno parkirani automobili zovu policiju, pa onda policija i njih kazni, jer su njihovi automobili, također, parkirani ispred zgrade.

“Ulice, saobraćajnice u Kantonu Sarajevo nisu projektovane za toliko vozila koliko ih je trenutno registrirano u KS, a mi nemamo čarobni štapić kojim bi mahnuli i otklonili ovaj konstantni, gorući problem u gradu”, rekao je Nefić.

U općinama Centar i Stari grad kazali su nam da često kontaktiraju sa policijskim upravama, ali da se iste situacije stalno ponavljaju uprkos kaznama i odvoženju vozila.

Studentica Sanja B. kaže da su pješaci kod Arhitektonskog fakulteta prinuđeni da idu glavnom saobraćajnicom.

“Automobili su uzurpirali trotoare. Ovdje se vrlo često dešavaju i saobraćajne nezgode”, dodala je ona.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *