KCUS: Otvorena Jedinica internističke intenzivne terapije

Maryse Berniau otvara Jedinicu internističke intenzivne terapije KCUSDanas je u prisustvu Ambasade Republike Francuske, predstavnika medija te uposlenika Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu svečano otvorena nova Internistička intezivna terapija KCUS.

Novu Jedinicu su zvanično otvorili Ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Njena ekselencija gospođa Maryse Berniau i Generalni direktor Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faris Gavrankapetanović. Tom prilikom je naglašeno da KCUS nakon 17 godina pauze ponovo ima modernu Internističku intenzivnu njegu.

Zahvaljujući pomoći francuskog Ministarstva vanjskih poslova, udruženja „Medisin Frans -Bosna Herzegovina”, kulturnog centra „Andre Malro” Sarajevo, te naporima Kliničkog centra otvorena je jedinica od značaja za KCUS, Bosnu i Hercegovinu a prije svega za pacijente.

Potrebno je naglasiti ulogu dr. Gijoma Tijeria (Guillaume Thierry), intenziviste iz Francuske, zahvaljujući čijem angažmanu je projekat iniciran i konačno realizovan. Zvaničnim otvaranjem rad dr. Gijoma ne prestaje, on će nastaviti koordinirati rad Jedinice i educirati osoblje za rad po evropskim standardima.

Mnogi pacijenti dolaze u kritično zdravstveno stanje, stanje koje ugrožava život, vrlo često to stanje nije u vezi sa hirurškim tretmanom. Ovi pacijenti mogu biti spašeni ukoliko im se pruži adekvatna medicinska pomoć, a prije svega mehanička ventilacija to jest umjetna pluća i hemodinamska podrška. Upravo ova pomoć je glavni zadatak Internističke inenzivne terapije, da pacijentima kojima je potrebna pomoć za rad vitalnih organa u kraćem vremenskom periodu tu pomoć i pruži do normalizacije stanja. Nakon toga pacijenti se šalju na klinike kojima po prirodi bolesti i pripadaju.

U cijeloj Evropi i Sjedinjenim Američkim državama ova grana medicine je doživjela veliki napredak u zadnjih dvadest godina. Otvaranjem Internističke intenzivne terapije Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu želimo da se Bosna i Hercegovina pridruži ovom progresu čija je osnova mehanička ventilacija i hemodinamska podrška.

Uložit će se posebni napori da ova jedinica pruža mogućnost edukacije iz intenzivne medicine u Bosni i Hercegovini.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *