KIDS Fest 2012: Mladi u akciji

Ovogodišnji festivalski slogan je “Mladi u akciji” istovremeno predstavlja artikulisanu poruku festivalske direkcije mladima, ali i simboličan doprinos promociji inicijative Crvenog Križa BiH.

Deveto izdanje KID'S Festivala će biti održano u Sarajevu od 8. do 12. juna 2012. godine. Ovogodišnji festivalski slogan je “Mladi u akciji” istovremeno predstavlja artikulisanu poruku festivalske direkcije mladima, ali i simboličan doprinos promociji inicijative Crvenog Križa BiH.

Petu godinu zaredom zvanični početak festivala će obilježiti KID’S PARADA kroz centar Sarajeva, koja će 8. juna 2012. godine od 16 sati, od baščaršijskog Sebilja proći kroz uži centar grada do glavnog festivalskog odredišta (Zetra).

Kao što je to bio slučaj svih prethodnih godina, direkcija KID’S Festivala planira organizovati prevoz djece iz svih područja BiH, uključujući naudaljenije i najizolovanije krajeve.

KIDS festival će svoje kapije otvarati svaki dan u 14 sati, a posjetioci će imati priliku uzeti učešće u mnogobrojnim radionicama te pogledati novi show program holandskih performera OUT OF AREA.

Raznovrsni program već tradicionalno kombinuje radionice, štandove, zabavu, filmove, predstave i edukaciju. Uz učešće inostranih umjetnika najveći dio radionica ove godine biti će organizovan u saradnji sa nevladinim organizacijama i umjetnicima iz naše zemlje.

U saradnji sa vodećim filmskim distributerima posjetioce 9. KID’S Festivala svaki dan očekuje raznovrstan filmski program sačinjen od najvećih hitova recentne filsmke produkcije za djecu: “MAČAK U ČIZMAMA” “LORAKS” “ŠTRUMFOVI” “OGLEDALCE, OGLEDALCE” I “KUNG FU PANDA 2”

Uoči početka devetog izdanja, KID’S Festival je proglašen za “Evropski projekat BIH 2012”. U obrazoloženju odluke Evropskog pokreta BIH stoji: “Kid's festival je od svog osnivanja do današnjih dana uspio ojačati povjerenje u budućnost i ojačati povjerenje među djecom i mladim generacijama u BiH. Priznanje se dodjeljuje i za izgradnju multietničkih, međuentitetskih mreža i mostova baziranih na međusobnom razumijevanju. KID’S festival na najbolji način vrši promociju imidža BiH kako u zemlji tako i u inostranstvu. KIDS Festival, ulazž i investira u najvrijednije u djecu i u budućnost drustva. Rad sa djecom i mlađim generacijama je najbolji i najiskreniji oblik društveno-odgovornog djelovanja”

Doris Pack

KID’S festival će i ove godine posjetiti Doris Pack, predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za kulturu, obrazovanje i mlade, koja je prilikom posjete prošlogodišnjem festivalu proglašena počasnom ambasadoricom: “Čestitam cjelokupnom timu KIDS Festivala na uspješnom i po mnogo ćemu jedinstvenom projektu. Ponosna sam na činjenicu sto ću u budućnosti obavljati funkciju prvog počasnog ambasadora.” izjavila je Pack tokom svoje prošlogodišnje posjete.

Direkcija KID’S Festivala najavljuje potpisivanje protokola o saradnji sa festivalom Prix Europa. Riječ je o najvećem medijskom festivalu u Evropi koji svake godine u Berlinu između ostalih okuplja i profesionalce tv/radio/internet produkcija za djecu. Potpisivanje protokola o saradnji biti će upriličeno tokom posjete Susanne HOFFMANN, direktorice festivala Prix Europa.

Tokom prve radne posjete Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, koja je upriličena u maju 2012. godine, izražena je puna podrška i spremnost na pomoć u koordinaciji organizovanih dolazaka djece iz bh. entiteta Republika Srpska na KIDS Festival u budućnosti. Shodno tome uzvratnu posjetu i svoj prvi dolazak sa saradnicima na ovogodišnji KID’S Festival najavila je Nada TEŠANOVIĆ, ministrica porodice, omladine i sporta RS-a.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *