Kinoteka: Mala prodavnica užasa

Little Shop of Horrors
Little Shop of Horrors
U okviru programa “Filmski žanrovi”, ciklus: Mjuzikl, u Kinoteci BiH će od 23. do 30. aprila 2012. godine od 19 sati biti održana projekcija popularnog mjuzikla Franka Oza, “Mala prodavnica užasa”.

Američka je horor-mjuzikl-komedija iz 1986. godine, koja govori o ogromnoj biljci ljudožderki koju uzgaja smušeni cvjećar. To je drugi film snimljen po istoimenoj pozorišnoj predstavi (prvi je režirao Roger Corman 1960.). Njegove teme simbolično govore o biljci kao o Faustu.

Little Shop of Horrors
Seymour Krelborn je povučeni, neugledni i neuspješni mladić koji radi u propaloj Mushnikovoj cvjećari.

Potajno je zaljubljen u kolegicu Audrey koja radi s njim, ali ona je već u vezi sa sadističkim zubarom Orinom Scrivellom. Jednog dana Seymour pronalazi neobičnu biljku mesožderku koju nazove Audrey II i postavi je na izlog cvjećare što izazove neviđenu pažnju prolaznika, a posao postane jako uspješan.

Biljka može govoriti i počne nagovarati svojeg vlasnika da joj daje ljudskog mesa. Iako je isprva hrani svojom krvi, Seymour joj na kraju mora davati meso ljudi koje ubija.

“Frank Oz nije za predložak uzeo glasovitu originalnu niskobudžetnu crnu komedju Rogera Cormana već njezinu off-broadwejsku mjuzikl preradu. Tako je mesožderska biljka iz svemira, koju zbunjeni mladić uzgaja kako bi zadovoljio vlasnika cvjećarnice u kojoj radi, postala junakinja tržišno neopterećene i nekalkulirane, ali stilski simpatićne komedijice sa pjevanjem u kojoj posebno do izražaja dolazi niz epizodističkih pojavljivanja. Posebno se ističe Steve Martin kao sadistički zubar.” (Arsen Oremović)

Termin: 30. april 2012 @ 19:00h
Mjesto: Kinoteka BiH Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *