Kiša izazvala poplave u sarajevskim naseljima

poplava u Osjeku, Sarajevo (6. januar 2010)Loše vremenske prilike donijele su nove nevolje građanima Sarajeva.

Kiša je izazvala poplave rijeka u brojnim sarajevskim naseljima, a najteža situacija je u prigradskom naselju Osjek, gdje su mještani potpuno izolovani, a stanje se dodatno pogoršava jer kiša ne prestaje padati.

Mještani su očajni, Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo radi na tome da se obezbijede čamci, a krajnja solucija bi bila izmještanje stanara u privremen smještaj, dok se nivo vode ne smanji.

“Šta treba još da se dogodi da bi se proglasilo stanje elementarne nepogode? Ovo je vrijeme nepogoda i zato smo morali biti spremni. Također, ovo je dokaz da oni koji su nadležni, općinske i kantonalne službe, ne rade svoj posao”, konstatuje Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika koji je danas u ime Grada Sarajeva obišao poplavljeno naselje Hendekuša u Osjeku (općina Ilidža), gdje je situacija najkritičnija.

Kamočaji je dodao kako je poražavajuće da se čamcima komunicira sa ugroženim stanovništvom. Naime, u osiječkom naselju Hendekuša popljavljeno je blizu 30 kuća, donji spratovi su onesposobljeni za život, ljudima je potrebna voda i hrana, a Gradska uprava će im obezbijediti brikete za ogrijev jer im se mora isključiti struja.

poplava u naseljima opštine Ilidža, Sarajevo (6. januar 2010)Nekoliko kuća je poplavljeno i u naseljima Doglodi i Bojnik, a sve zbog izlijevanja rijeke Bosne, koja je zbog padavina primila velike količine vode iz svojih pritoka Zujevine i Željeznice.

Povodom ozbiljnosti situacije, Grad Sarajevo i gradonačelnik Alija Behmen danas su uputili inicijativu Predsjedništvu BiH i Ministarstvu odbrane BiH da se angažuje vojska u pružanju svih vidova pomoći ugroženom stanovništvu u poplavljenim naseljima Osijek, Doglodi i Otes.

Istu inicijativu Grad je uputio i Vladi Kantona Sarajevo da uključi nadležnu službu, odnosno Općini Novi Grad da angažuje općinsku Službu civilne zaštite u poduzimanju potrebnih mjera navedenim lokalnim zajednicama.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *