Kišne padavine uzrokovale probleme i na padinskim dijelovima Sarajeva

ulica Nafije Sarajlić, Vratnik, SarajevoNakon dojave iz Operativnog centra Kantona Sarajevo, proteklog vikenda je održan hitan sastanak štaba Civilne zaštite opštine Stari grad, a u cilju sagledavanja stanja na teritoriji opštine nastalog usljed obilnih padavina.

Pripadnici Civilne zaštite bili su na terenu tokom cijelog vikenda kako bi izašli u susret građanima i spriječili najgore.

Dvije najkritičnije lokacije su u MZ Vratnik i MZ Sumbuluša. U MZ Vratnik u ulici Nafije Sarajlić br. 7 nalazi se ruševni objekat koji je u izuzetno lošem stanju, a koji se, usljed padavina i loših vremenskih prilika, jednim dijelom urušio na na ulicu, te je glavna saobraćajnica zatrpana. Odlučeno je da pripadnici DVD Vratnik očiste lokaciju, što bi trebalo biti završeno u toku dana.

ulica Saburina, Sumbuluša, SarajevoU MZ Sumbuluša, u ulici Saburina broj 19, došlo je do ponovnog urušavanja ruševnog objekta. Na ulicu je urušen čerpić i drugi materijal što predstavlja opasnost po prolaznike. Urušeni materijal će biti uklonjen u toku dana.

Obzirom da su padavine proteklih dana bile intenzivne, strahovalo se od izljevanja Mošćanice čiji je vodostaj bio izuzetno visok, te je gotovo preplavio most na Faletićima. Ipak, do toga nije došlo, a situacija na terenu danas ukazuje na smanjivanje nivoa Mošćanice, kao i Miljacke.

Najveći problem sada predstavljaju klizišta koja se počinju aktivirati. Civilna zaštita je jutros dobila dojavu građana o aktiviranju klizišta u ulici Hladivode, a ovakvi i slični slučajevi se mogu očekivati i narednih dana.

U MZ Toka-Džeka, u ulici Velika Berkuša br.5 došlo je do obrušavanja stare, napuštene kuće, čiji je vanjski nosivi zid u izuzetno lošem stanju i prijeti urušavanjem na dvije susjedne kuće, čime su ljudski životi u neposrednoj opasnosti. Nadležnoj općinskoj službi je naloženo da hitno reaguje i donese rješenje o uklanjanju objekta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *