Ko je počeo mir? ili Odjebi Ivo Lučiću

Ne zaboravi Mostar
Ne zaboravi Mostar
Život je nešto sasvim drugo od preslaganja historijske povijesti i ostvarenja vjekovnih snova

piše: Nermin Čengić

Zove me jutros Mario, haver mi iz Mostara i ko iz topa pita kontam li i ja u rat. Obzirom da se već dugi niz godina, u zajedničkom djelovanju bavimo isključivo prepoznavanjem nijansi u koje naše sugrađanke farbaju svoje trajne, i da nam priče o ratovima, ako se i dese, završavaju sa: uzeše nas papci, bilo mi malo čudno to pitanje naprvu. U nekoliko trenutaka zbunjenosti preletim preko svih zajedničkih zafrkancija i nigdje ne pronađoh nijednu koja se odnosi na nekakav odlazak u rat.

Pitam ga: “Kakav rat, nesrećo?”

“Zar ti stvarno više ne pratiš šta se oko tebe zbiva?”.

“Ne pratim više, brate. Dosta od mene. Otkad se jadovi pitaju i proglašavaju normalne pičkama, više se i ne trudim.”

“Ma dobro to, znam, jebi ih, nego čitam sad da Ivo Lučić kaže…”

Ivo Lučić
Ivo Lučić: U kašikama vidim
Naime, nekadašnji šef Tuđmanove tajne službe, a danas naučni saradnik Hrvatskog instituta za povijest Ivo Lučić priprijetio je mogućnošću novog rat Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

“I to ne za deset ili dvadeset godina, nego vrlo brzo. Nije pitanje je li se mogao izbjeći sukob s Bošnjacima muslimanima devedesetih, nego je pitanje može li se izbjeći sukob s Bošnjacima u skoroj budućnosti? Mislim da može, ali samo ako tu opasnost ozbiljno shvatimo. Jer, mobilizacija je već na djelu. Svi koji možete gledati dnevnike Hayata i Federalne televizije vidite da oni redovito počinju s masovnim grobnicama, ubijenom djecom, žrtvama koje pozivaju na pravdu i osvetu.”, rekao je Lučić, na promociji nove knjige haškog optuženika Slobodana Praljka, u kojoj se govori o napadima Armije BiH na HVO od 1992. do 1994.

“Eto, super. Znaš šta, jebo više te lučiće, brate. Zvala me ona plavka i pita za tebe.”

“Je l’ majke ti. Kad ćemo kod njih?”

“Kad god hoćeš, buraz… ako se ne zarati.”

“Valja… ako se ne zarati… hahaha.”

A što se tiče Lučića i lučića: želim iskoristiti priliku da, u demokratkom duhu dijaloga, i ovom kretenu jebem mater i predložim mu da si nađe ekvivalente u misli i namjeri na svim stranama, te da se sastanu na nekoj livadi sa svim oružjem do kojeg mogu doći. Kad razmjene filmske poglede prijetnje i odlučnosti nek se propucaju i zauvijek zatru sjeme zla koje ih goni da seru ko grlice o nekim novim ratovima, novim kostima i novim suzama.

Kastel, Banja Luka
Kastel, Banja Luka
Meni je dosta, a znam pouzdano da nas ima nekoliko hiljada kojima je također dosta. Nema nas stotine hiljada ili miliona jer ti su ljudi osuđeni na vječito strahovanje i klimoglav ovom i sličnim lučićima bez obzira na naciju, boju kože ili veličinu spolovila.

Umjesto da savladavamo vještine kako živjeti u miru, Lučić bi da se nakon 15 godina od zaustavljanja krvoprolića ponovo gledamo preko nišana. Život je nešto sasvim drugo od preslaganja historijske povijesti i ostvarenja vjekovnih snova. Haj’ da malo živimo, a lučiće i njihove pokliče šutnemo u zaborav.

Vidimo se ovih dana u Banja Luci.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *