KOiKONA u galeriji Novi hram

KOiKONA (Ivan Hrkaš)Danas će u galeriji Novi hram, s početkom od 20 sati, biti otvarana izložba vizuelnog umjetnika Ivana Hrkaša, radnog naziva „KOiKONA”.

Ciklus „KOiKONA” sastoji se od deset fotografija. Prikazane su poznate ličnosti iz svijeta mode (Vivienne Westwood, Twiggy), književnosti (Virginia Woolf, Ana Frank), muzike (Elvis Presley, Róisín Murphy), filma (Helen Bonham Carter, Nicole Kidman), likovne umjetnosti (Frida Kahlo), te neizbježne istorijske, poput revolucionara Ernesta “Cheâ” Guevare.

U njemu bliskim osobama, autor prepoznaje istorijske i umjetničke ikone dvadesetog stoljeća, koje su pridobile status “zvijezdeâ” (celebrity) zahvaljujući medijskoj eksploataciji njihovog lika i djela. U svojoj postavci, umjetnik kreira “noveâ” ikone koje takav status mogu nositi jedino u lokalnoj sredini, tačnije na prostoru kojem pripadaju. Međutim, slava koja im se nudi nije ona u pravom smislu te riječi, već je iskaz Ivanove želje da ih njihovi prijatelji otkriju, odnosno percipiraju kao zvijezde svoga zanata. Istovremeno, oživljava spomenute ikone na način da se iste razaznaju preko poznatih motiva, bilo da je riječ o odjeći, frizuri ili gardu.

Vizuelno, rad se posmatra kao slijed pojedinačnih priča putem kojih se otkriva veza modela s njegovim uzorom, kojeg utjelovljuje na fotografijama.

U sklopu izložbe predviđene su projekcije dijelova dokumentarnih filmova o ličnostima/ikonama prikazanih na radovima umjetnika Hrkaša, intervjui s nekim od njih, izvorne snimke javnih nastupa (govor Che Guevare, snimak koncerta Evisa Presleya).

Projekat je realiziran u saradnji sa Fondacijom Kriterion i magazinom Gracija. Kustosica izložbe je Silvija Dervišefendić.

Ivan Hrkaš (1978) Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2004. godine na odsjeku za grafički dizajn, trenutno završava magistarski rad iz oblasti fotografije. Izlagao je u BiH, Austriji, Tunisu, Sloveniji, Srbiji, Velikoj Britaniji, Izraelu, Meksiku i osvojio nekoliko nagrada na festivalima. Radio je u organizaciji Festivala “Sarajevska Zimaâ”, te brojnim lokalnim i internacionalnim projektima na polju kulture/umjetnosti. Objavio je fotografije u lokalnim i inostranim magazinima. Trenutno radi kao asistent na ALU u Sarajevu, na predmetu fotografija.

Vrijeme: od 22. jula do 1. augusta 2010
Termin: od 15:00h do 19:00h
Mjesto: Galerija Novi Hram Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *