Koji su uzroci nepismenosti mladih u BiH?

Koji su uzroci nepismenosti mladih generacija u Bosni i Hercegovini?
Koji su uzroci nepismenosti mladih generacija u BiH?
Svako ko provodi barem malo vremena na internetu svjedokom je ogromne nepismenosti među mlađim generacijama, odraslim u Bosni i Hercegovini.

Ne smatram da svako mora biti Ivo Andrić ili Meša Selimović, međutim, nepismenost je toliko prisutna da je često nemoguće uopšte razumjeti o čemu je riječ.

Odmah da se razumijemo, nisam ja nikakav poznavalac jezika ili pravopisa, smatram se prosječno pismenim, odnosno, smatram da sam u osnovnoj i srednjoj školi ipak više-manje savladao i zapamtio bar osnovna pravila pismenosti koja mi omogućavaju da se sporazumjevam bez problema.

Ipak, čini se da današnje osnovne i srednje škole ne ispunjavaju svoju namjenu bar kada se radi o opismenjavanju mladih. To je, po meni, katastrofa koje mladi uopšte, barem sudeći prema njihovim reakcijama na internet forumima, čini se nisu ni svjesni.

Da li želite na druge dojam ostaviti papka ili nekoga ko je urban? Želite li da o vama govore kao o nekome ko je “seljačina” ili kao o nekome ko je kulturan. Pismenost i kultura izražavanja su ogledalo čovjeka i toga trebate biti svjesni.

Ako vidite čovjeka koji je loše obučen, ali koji se izražava učeno, čije rečenice imaju smisla, čije su riječi dobro odabrane, izvagane, čiji je riječnik bogat, reći ćete da je čovjek, iako materijalno siromašan, veoma kulturan i načitan.

Ako vidite čovjeka koji je u najboljem odjelu, izašao iz najnovijeg džipa, a izražava se i ponaša nekulturno, koristi malo riječi, ima teškoće u formiranju rečenice, pljuje na ulici, dere se privlačeći pažnju na sebe, reći ćete da je primitivac, odnosno “seljak”, odnosno papak iako je nesumnjivo bogat.

Mislite li da je takav lik cool, da je cool ne znati govoriti ispravno tako da te drugi razumiju? Da li imanje recimo dobrog odjela može da poništi to što je nepismen? Da li ćete radi dobrog odjela misliti da je on gospodin? Nećete. Reći ćete da je nepismen i seljak, džaba mu i odjelo i džip i preskupi mobitel.

Dakle, to nije cool – to je primitivno!

Da li ste vi primitivac, odnosno “seljak”, odnosno papak, dakle, definiše, između ostalog, način na koji kako baratate pravopisom i riječima koje koristite.

Ja nisam toliko star koliko bi neki od vas, koji su novi ovdje, pomislili. Imam 38 godina i jako puno vremena sam proveo na internetu, vjerovatno više od mnogih koi ovo čitaju. Jasno mi je da se na internetu koristi kolokvijalni govor jer je ljudima uglavnom mrsko ili teško pisati interpunkciju, velika i mala slova i poštovati druga pravila pravopisa. Međutim, kada im postane mrsko slagati rečenicu kako treba onda se već ne radi o ljenosti i internetu nego o nepismenosti odnosno prihvatanju “pravila” interneta iz razloga, zapravo, nepoznavanja pravopisa.

Na taj način zapravo prikriva vlastita nepismnost, a ona je, kako ćete vidjeti u narednim primjerima, takva, da kako sam već naveo, često ne možete uopšte razumjeti o čemu neko govori.

Ipak prije tih primjera dati ću i sam neke razloge zašto mislim da je stanje takvo kakvo je:

Razlog 1

Dio mlađih generacija je odrastao u ratu bez mogućnosti adekvatnog školovanja. Ne smatram to nikakvim opravdanjem za nepismenost, međutim, može se, vjerujem, uzeti kao objektivna okolnost.

Razlog 2

Degradacija bilo kakvih pravih vrijednosti u postratnom bosanskohercegovačkom društvu.

Škola nije cool. Danas si cool ako imaš tenerku za po kući, trenerku za preko dana i trenerku za naveč. Cool je ako imaš Ipad, Iphone, Ipod. Cool je ako si zajeban – jalijaš, ako imaš dobre tene, ako ništa ne učiš ali se nekako provlačiš. Cool je ako imas 3 zuba u glavi ali voziš Audi Q7.

Nije cool bilo šta vezano za školu jer je škola bezveze. Škola nas uči o svijetu oko nas, ali ne onom dijelu koje nas zanima nego o sasvim bezveznim stvarima kao što su opera, balet, književnost, priroda, društvo, istorija. Radi toga što to nije cool, danas je cool slušati Cece, Seke i ostale svinjarije, cool je gledati farmu, a nije cool slušati, recimo, klasičnu muziku ili možda pročitati recimo neku klačicnu literaturu.

Ipak, na taj cool način možete impresionirati samo one koji su primitivni i nepismeni jer vas na kraju krajeva samo takvi i mogu razumjeti. Ako nepismenom, recimo, kažete nešto što je rekao, recimo, neki grčki filozof ili neki veliki književnik on vas neće razumjeti.

Pa da, reći ćete, kakvo je to sranje? Koga zaboli za klasičnom književnošću kada je moj krajnji domet lirika poput – “kao nikotin i sad tečeš mojim venama”.

Pa eto, nije sranje jer se toga “kao nikotin” niko neće sjećati za dvije godine, a klasična književnost postoji preko hiljadu, dvije hiljade godina i prihvaćena je u cijelom svijetu kao standard te valjda onda nešto pametno tu i piše. Ili su ipak svi koji ne slušaju “Cece i Seke” i ne čitaju knjige Nives Celzijus obične budale?

Drugim riječima primitivizmom i nepismenošću se možete uklopiti u masu, možete možda impresionirati nekoga sličnog sebi ali da li je cilj biti loš da bi se uklopio sa lošim? Biti “seljak” da bi se uklopio sa “seljacima”? Biti nepismen da bi se uklopio sa nepismenima? Ne kažem da morate glumiti pametnjakovića i ispasti crna ovca ali ne morate biti ni osoba sa dna evolucijske ljestvice.

Razlog 3

Život u vrijeme savremenih tehnologija koji neminovno malo po malo potiskuje klasično čitanje iz knjige, pisanje olovkom i slično. Ovo može biti i negativno ali i pozitivno. Sada imate pristup ogromnom broju knjiga, na ogromnom broju jezika, literaturi i muzici kakvu poželite. Ali ne – lakše je valjda zaglupljivati se današnjim glupim i plitkim turbofolkom nego pročitati možda neku zaista dobru knjigu. Ne morate čitati Ničea ili Frojda, čitajte na primjer Miljenka Jergovića. Dovoljno je.

Razlog 4

Socijalizacija sa ostalima. Stičem dojam da su nepismenost i primitivizam prisutni u tolikj mjeri da je danas postojanje kulture u ophođenju i ponašanju toliko rijetko da vam svako malo neko govori kako ste jako kulturni, ne zato što ste zapravo jako kulturni, nego zato što su ostali potpuno nekulturni.

Eto, to je moje mišljenje o ovoj temi. Ako se neko od mlađih počeše malo po glavi i zapita da li je više cool biti nepismen i glup ili je ipak značajnije biti pismen i kulturan, ja sam postigao svoj cilj. Čak i ako se samo zapitate makar ništa ne uradili da to popravite. I razmišljanje pomaže.

I zapamtite – džaba vam sve materijalno ovog svijeta ako ste primitivac! Primitivac je uvijek primitivac ma šta posjedovao.

Hvala na pažnji

Ispod možete pročitati neka pitanja koja sam, u jednom kratkom periodu, prikupio ovdje na servisu tajpi.ba, a koja su me i potaknula da napišem ovaj tekst.

* * *

izmjenjo sam sve ono run as od 98 do vista sp2 uvjek isto, tj nece. bijo sam sve obiso pa ponovo instaliro. pokuso bez patcha radi kako treba. onda sam opet skino 1.619 i njega stavio, i onda opet nece . jel mozda treba kakav drugi patch prije ovog instarlirati?

Znal ko link od hack Facebook ili postojil on opcu(hack za Facebooak)ako ima koji link nek mi stavi ili mi kaže opce postojili hack za Facebooak

Znasli iko neki progrma za rješaanje zadataka iz metematike.

e vako uzo sam gta stories from liberty city,instaliro ga sve normala,i kasnije ga crekovo,ali kada pokrenem igru krene sve regularno i dodje ono da idem start i kada to pokrenem pojavi se crna slika i tako stoji dok ne ugasim igru preko task menagera ili restartujem kompjuter, mozel mi neko reci sta da radim?ps:prije sam na racunaru igro gta 4 haman na najboljoj grafici,znaci nije do konfiguracije.Hvala

eEE zanimaju me neki tutorijali (po mogucnosti na nasem jeziku a i ne mora) O AUTIMA KKO DA se napucavaju,mjenja boja i to …. i da su u pdf formatu posto sam ostale sve po netu pretrazio i nisam nista naso ??? ? help :D ja znam da promjenim fele body kit al samo jos nemogu boju auta da promjenim kako valja

drug mi je nedavno pricao za jedan fazon ono kao posaljes nekom drugu link i kazes mu ness npr…pogledaj ovu sliku,on klikne i sve njegove pare sa pokera se prebace meni mogu li i ja ikako tako ak neko zna nek se javi koji je to program i gdje da ga skinem. Interesuje me u kojim prodavnicama manjim ili vecim u Sarajevu ima za kupiti lasere da bas nisu nekavlitetni pa da se potose za 2 dana nego onako nemrporaju biti nesto specijalno u kojim prodavnicama u Sarajevu to ima hvala!

Imam trenutno problem sa cudnim zvukom iz procesora. U kratko cu vam opisat sta sam radio i odkad je taj zvuk poceo da cuje se. Prije par dana sam odlucio da uzmem i otvorim komp i ocistim okolo hardware djelove podjem od ram blokova izbacim ih i cetkicom koja je preporucena ocistim polako i vratim nazad.Poslje toga uzmem hladnjak i otvorim ga sa povrsine tj odavijem sarafe odignem i isto tako ocistim sa cetkicom i usisam sa usisivacem prasinu.
Eh sada da ne dugovlacim jer sami problem nasto je poslje tog ciscenja ja sam sve to zavio i podesio na rupe hladnjak pa onda zavio i to sve prema propisu tj slikovitom tutorijalu jer nisam prije imao sanse i vremena da ocistim ga pa reko da malo i njemu olaksam kilazu. :D
Kad sam sve to skopco i upalio komp manje je cuo se tj rad zvuka al u pozadini cuje se neki tanki zvuk kao da neka tanka plastika ili zica dira mu dio gdje hladnjak radi..hmm opet sam pokusao pogledat pazljivo dok je radio tj otvorio stranu al ne stoji nista kablovi su odmaknuti i nema nikakve sumnje od kablova. Pokusao sam par minuta da odkrijem odakle zvuk dolazi al nikako da odgonetnem jer nekako cudno dolazi da covjek nemoze skontat ni kamoli cut odakle je ili ja licno nemogu da ga cujem hehe.
Pa ako je neko imao taki problema i rijesio problem bio bi mu/njoj zahvalan jer zao mi je sada barem jedno vrijeme da ovaj komp ne radi mi jer ipak poslje augusta kontam neku drugu masinu nabavit posto ovaj je odradio svoju penziju 5 veliki i dobro odradjeni godina. :D
Hvala vam unaprijed

Ej htjeo sam naruciti neke makete autoa iz stranih drzava (npr Engleska,poljska,italija,francuska) I dali netko zna dali ce mi naplatiti carinu kad budu slali ovamo? I dali negdje u bosni ima uzet maketa ili narucit?

Link za download igranje ps2 igrica na kompjuteru ?

do 5 ujutro ko ostaje vani a pogotovo za zensko to nije dobro, svaka zenska koja ostane posle ponoci ona je svacija, nema se Babe pa se moze ostajat i dokle hos, mada neke koje i imaju Babu zivog, babo il nesmi nis reci il muje svejedno. …

ej ja sam citala na net-u da je tu najvise prisutan estrogen i da on najvisw utjece na rast grudi…i ja imam problem sa velicinom grudi tj na ih uopste nemam jer ni obicnu jedinicu nemogu popuniti kada kupim grudnjak…imam 16 god i grudi mi ne rastu vec ja msm 2-3 god nekako su mi pocele rasti u 7 raz i vise nikako..Mozda sam i ja pogrijesila jer sa odmah nosila nakon 3 mj push up grudnjake i mozda su mi oni sjebali grudi…jbg sad placem kad se skinem moram nositi push up da nebih izgledala ko kakav decko bkt fujj…jbg :(… a ev ness namjernica koje sam nasla na net-u da pomazu:sija,jecam,riza,mljecni proiz,zeleno povrce,indijski orascici,kikiriki,zobene pahuljice,kukuruz,psenica,sjemenke lana,jabuke,baademi… eh sada za sjemenke lana se kao tvrdi da najvise imaju estrogena u sebi tak da jedino da to jedemo svaki dan..Ja sam ih sebi kupila i fujjj su za jesti nikako ih nejedem samo gledam u njih …a jeftine su negdje oko 2 KM…. et ako ness saznas dobro za povecanje javi plzz i debljanje jer sam ko cackalica… pozzz :*

Kako postaviti radio na blog da mi pjeva u windows media playeru ono da ne moram stiskati jednostavno samo da pocne da pjeva hvala na odg.

Imam pitanje vezano za qtek 2020i (windows mobile) što prodajete…
bil mjenjo koji telefon ili htc ili motorolu za moja dva uredžaja a to su samsung d520 i palm one tungsten e2 pocket pc

Gdje mogu nabaviti TV karticu za PC u koju mogu ukljuciti satelicku?
Gdje ima kupiti TV katricu za PC gdje mogu ukljuciti svoju vanjsku satelicku i pratiti satelitski program…tv negledam mnogo, pa bi prebacio na PC. Mislim da mi nece trebati resiver.Gdje mogu nabaviti???

Kako postaviti pjesmu na vanbasco\'s karaoke player-u
kako dotati neku pjesmu na vanbasco's karaoke player-u i onda da ima text …..

Kako instalirat igricu
Downloadowao sam igricu burn zombie burn koja je podjeljena na vise rar filova koji se zovu “t-bzb.bin”ja neznam sta sa tim filovima al nekim forumima sam procito da treba deamon tool koristit al opet kako?????

Kako upalit cheat za cs 1.6 Bad Boy v.5
Znali iko upalit :D

da li mi neko moze reci kako da napravim prt scr..print screan
ne radi od prvog dana kako sam kupio kompjuter

pitanja u vezi s freezonom
Vec dugo vremena je kvar s konekcijom frezone sa newsom (grabit) kad ce to biti rjeseno :(Kakvo znacenje imaju par filovi kada skinem neki film kao npr.'neki film part. vol1+2.par'`???i kad mi je neki fajl (rar file) corrupted dali ga mogu nekako napravit il od njega nema nista????

Ev ovako kao sto znate izgubio sam orginal i morao skidati sa torennta xD Znaci skunio game UNPACK i sve ostalo zatim skinuo patc prvi 1.4 ako se nevaran otrplike 512 MB I znaci instalirao to ali nisam imao zivaca dok se instaliravalo hahha xD ka htio uci u BATTLEFIELD i izbaci me nesto joooj sacekam dok se zavrsi i ponovo udem opet isto a patch se zavrsio
Eh hajde sada Znaci
1.Kada se instalirao BALTLEFIELD nisam restart kompjuter Odmah sam igrao 2.I naravno pokusao sam igrati dok se patch instalirao eh to mogu biti dva problema eh sada jel i potrebno instalirati i drugi pach da bih mogao uuci ili kakv je problem

nekontam bihnet forum
nedavno sam se registrovo na ovaj forum.te pronaso sam neku super ponudu u prodaji neke nokije al nemogu nista da odgovorim jer neispunjavam neke previlegije ???? nekontam ??? a i nemogu ni da otvorim novu temu sta treba uradit da ispunim te preivilegijepleez help dok nije otisla nokija :(

kolko je nov k850i ?
treba mi hitno !!!!!!!
(rekao sam mu cijenu u malezijskim ringitima posto nije napisao za koji ga grad i zemlju interesuje cijena)

Možete li mi preporucit jednu dobru igru za racunar.Za 5KM
Samo reci te igricu gdje je mogu nabaviti :D

Ev ovako kao sto znate izgubio sam orginal i morao skidati sa torennta xD Znaci skunio game UNPACK i sve ostalo zatim skinuo patc prvi 1.4 ako se nevaran otrplike 512 MB I znaci instalirao to ali nisam imao zivaca dok se instaliravalo hahha xD ka htio uci u BATTLEFIELD i izbaci me nesto joooj sacekam dok se zavrsi i ponovo udem opet isto a patch se zavrsio
Eh hajde sada Znaci
1.Kada se instalirao BALTLEFIELD nisam restart kompjuter Odmah sam igrao 2.I naravno pokusao sam igrati dok se patch instalirao eh to mogu biti dva problema eh sada jel i potrebno instalirati i drugi pach da bih mogao uuci ili kakv je problem

Dali ce IPAD zamjenit udzbenike????
vec duze vrijeme je u modi apel-ov IPAD kojeg mislim nabavit (ubjedio sam roditelje da te super stvar za skolu i da je to buducnos skolovanja ) vec je na trzizstu izsla “prokleta avlija” od ive andrica te par drugih knjiga nasih pisaca . Sad hoce li se IPAD moci koristiti u skolama jer po meni skolovanje bilo bi znatno lakse (i zabavnije :D).
pozz i thx

mozel neko pomoci zasto mi se muzika sa iPod shuffle sama obrise nakon nekog perioda, i zasto kad ga ubacim u racunar nece da ga prepozna u iTunes.

piše: D2
primjeri: tajpi.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *