Komšić: Gradićemo žičaru, nije vas briga kako

Dr Offermann je informisao Gradonačelnika Sarajeva Ivu Komšića o raskidu ugovora i otkazivanju njegove novčane donacije za podršku Gradu Sarajevu u svrhu revitalizacije Trebevićke žičare

Proš'o voz: Potpisivanje Memoranduma o Sporazumjevanju dr Edmonda Offermanna i Gradske Uprave Grada Sarajeva o revitalizaciji Trebevićke žičare

Zbog isteka više nego velikodušnog roka za ispunjenje obaveza koji su definisani u Memorandumu o Sporazumjevanju između Gradske Uprave Sarajeva i nuklearnog fizičara Edmonda Offermanna, ugovor o višemilionskoj donaciji u svrhu revitalizacije Trebevićke žičare je raskinut.

Grad nije ispunio nijednu obavezu

Dr Offermann je informisao Gradonačelnika Sarajeva Ivu Komšića o raskidu ugovora i otkazivanju njegove novčane donacije za podršku Gradu Sarajevu u svrhu revitalizacije Trebevićke žičare, bazirajući svoju odluku na činjenici da Grad Sarajevo nije ispunio preuzete obaveze iz Memoranduma o Sporazumjevanju sa Gradskom Upravom Grada Sarajeva, potpisanom 13. oktobra 2014. godine, gdje je izrazio spremnost da donira 3.800.000 švajcarskih franaka (3,5 miliona eura) za revitalizaciju Trebevićke žičare, pod uslovom da grad Sarajevo do decembra 2015. godine ispuni sljedeće:

riješiti imovinsko-pravna pitanja vezana za status vlasništva nad dolinskom i brdskom stanicom žičare;
završiti sve pripremne radnje kako bi prostor brdske i dolinske stanice kao i prostor za stubove bio spreman za ugradnju nove elektromehaničke opreme;
obezbijediti preostala finansijska sredstva za obnovu trebevićke žičare kroz budžet Grada Sarajevo, druge donacije, te eventualno kreditom kod banaka
provesti proceduru za odabir najpovoljnijeg proizvođača, na međunarodnom tenderu;
potpisati ugovor o nabavci i montaži opreme na trasi Trebevićke žičare sa glavnim izvođačem radova-proizvođačem elektromehaničke opreme.

Ostaci dolazne stanice trebevićke žičare

Kako nijedna od obaveza nije ispunjena od Gradske Uprave, koja nije izradila poslovni plan, niti je obezbijedila potrebna dodatna finansijska sredstva za realizaciju projekta, a nije pripremila ni teren staničnih objekata za ugradnju nove elektro-mehaničke opreme, niti je provela proceduru za odabir najpovoljnijeg proizvođača te potpisala ugovor o nabavci i montaži opreme na trasi Trebevićke žičare, dr. Offermann je odlučio da, nakon isteka krajnjeg roka, povuče svoju privatnu novčanu donaciju.

Tragikomični gradonačelnik

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktor GRAS-a Avdo Vatrić su upravo na dan kada je donator povukao svoj novac, nakon mnogo odlaganja odlučili konačno potpisati Ugovor o prenosu prava građenja Trebevićke žičare na Grad Sarajevo, čime je Grad stekao formalno pravo da revitalizira Trebevićku žičaru.

Ostaci polazne stanice trebevićke žičare

Gradonačelnik Komšić je nakon potpisivanja saopštio da ‘u međuvremenu je urađeno ono što je bilo dozvoljeno’, iako do zadatog roka, koji je u nekoj uređenoj državi više nego dovoljan, nije ispunjena niti jedna od datih obaveza.

Još 2013. godine je delegacija Evropske unije u BiH poklonila Gradu Sarajevu Idejni projekt revitalizacije Trebevićke žičare vrijedan 200.000 eura. Projektom obrađeno prilagođavanje korištene donirane žičare iz Grachena novoj trasi žičare.

Procijenjeno je da obnova Trebevićke žičare iznosi šest miliona eura. Povlačenjem donacije obnova žičare postaje upitna jer je riječ o 60 posto neophodnih sredstava. Gradonačelnik Komšić je najavio da će donatoru poslati pismo sa molbom da se ne povlači iz projekta jer tvrdi kako početak gradnje nije upitan, unatoč činjenici da je donacija povučena. Za sporne imovinsko-pravne odnose, koji su godinama kočili projekt, kaže da su – riješeni.

Pošto je dr Offerman javio gradonačelniku da se definitivno povlači, na pitanje kojim novcem namjerava realizirati najavljeni projekt žičare, Komšić je odgovorio: ‘To vas nije briga.’

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *