Konačna optužnica protiv Radovana Karadžića

Tužilaštvo Haškog tribunala predalo je danas verziju optužnice u kojoj su obilježene opštine, mjesta na kojima su se prema optužnici dogodili zločini i incidenti koji će biti predmet “ograničenog izvođenja dokaza” na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Na listi tužilaštva precrtani su incidenti 1992. godine u Bosanskom Novom, kao i nekoliko incidenata u Brčkom, Foči i Ilijašu.

U ovoj verziji optužnice, koja nije i nova optužnica, precrtana su četiri incidenta iz Kotor Varoši, jedan u Rogatici i dva u Višegradu.

Najveći broj incidenata za koje će tužilaštvo izvoditi dokaze, prema optužnici, dogodili su se u Prijedoru i Srebrenici.

Tužilaštvu je sudsko vijeće ranije naložilo da najkasnije danas preda optužnicu u kojoj će biti obilježena mjesta i incidenti koji neće biti predmet izvođenja dokaza.

Sudsko vijeće je izrazilo zabrinutost zbog obima optužnice protiv Karadžića i odbijanja optužbe da redukuje broj opština i incidenata za koje će mu se suditi.

U svom podnesku, Tužilaštvo napominje da je “prijedlog za redukciju predmeta koji je sudsko vijeće prihvatilo zasnovan na shvatanju da će optužbi ipak biti omogućeno da predaje dokaze, uključujući iskaze svjedoka o mjestima zločina, incidentima i događajima u opštinama, koji su relevantni za dokazivanje osnovnih elemenata za počinjene zločine”.

Ti dokazi, napominje optužba, “odnose se na ciljeve i metode navodnog udruženog zločinačkog poduhvata, na stepen koordinacije i saradnje osoba i institucija koje su bile dio poduhvata, na sistematsku prirodu navodnih zločina i obrazac, kao i na ulogu optuženog, njegova saznanja ili obavještenja”.

Početak suđenja Karadžiću zakazan je za ponedjeljak, 26. oktobar 2009. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *