Koncert Sarajevske filharmonije povodom 100 godina smrti Gustava Mahlera

Gustav Mahler
Gustav Mahler
Sarajevska filharmonija će u petak, 25. februara 2011. godine u sarajevskom Narodnom pozorištu održati svoj redovni koncert sa početkom u 20 sati.

Ovim koncertom Sarajevska filharmonija se pridružuje ljubiteljima klasične muzike širom svijeta koji 2011. godinu posvećuju obilježavanju 100 godina smrti velikana klasične muzike Gustava Mahlera.

Gustav Mahler, austrijski kompozitor, jedan je od najvažnijih kompozitora kasnog romantizma i jedan od najpoznatijih vodećih orkestarskih i opernih dirigenata svog vremena. Njegova muzika u muzičkim krugovima nikada nije bila potpuno prihvaćena dok je bio živ. Iako neshvaćen od svojih savremenika, kompozitor Gustav Mahler čvrsto je vjerovao da će njegovo doba jednog dana doći. i čini se da je bio u pravu, jer njegove simfonije danas se ubrajaju u najpopularnije.

Tako će sarajevska publika, nakon dugo vremena, imati priliku čuti zahtjevna i velika djela ovog kompozitora kao Simfoniju br. 4, simfonijski stav „Blumine“ i pjesme iz zbirke „Dječakov čudesni rog“. Uz orkestar Sarajevske filhamornije nastupaju sopranistice Adema Pljevljak-Krehić i Aida Čorbadžić uz maestra Uroša Lajovica.

Kao gostujući dirigent, maestro Lajovic dirigovao je brojnim orkestrima poput Minhenske i Bečke filharmonije, Moskovskog državnog orkestra, Praške filharmonije, Belgijskog nacionalnog orkestra, Seoul filharmonije i mnogim drugim svjetski poznatim orkestrima.

Nagrađen je brojnim nagradama uključujući nagradu Muzičke akademije iz Beča (1971), drugu nagradu Milanske skale “Premio Guido Cantelli” (1976), tri Prešernove nagrade (1967, 1969, 1981), kao i nagradu za kulturu (Ljubljana 2008). Od 1991. godine maestro Lajovic predaje dirigovanje na Visokoj školi za muziku u Beču.

Maestro Uroš Lajovic je stalni gost dirigent Sarajevske filharmonije.

Vrijeme: 25. februar 2011 @ 20:00h
Mjesto: Narodno pozorište, Sarajevo
Rezervacije i preuzimanje ulaznica najkasnije do 23. februara 2011. godine na brojeve telefona 033/55 00 70 i 033/66 65 20 ili na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *