Konkurs: Godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike u BiH

ZvonoCentar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) je objavio javni poziv za učešće na konkursu “Godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike BiH – Zvono”.

Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo, u saradnji sa Foundation for Civil Society i Thrust for Mutual Understanding iz New Yorka, osnovao je Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike do 35 godina starosti – Zvono.

Naziv nagrade simbolički i vrijednosno označava i njen smisao. Nagrada nosi ime po ličnosti ili umjetničkoj pojavi važnoj za razvoj i istoriju moderne / savremene umjetnosti u 10 zemalja Srednje i Jugozapadne Evrope, u kojima se nagrada dodjeljuje.

Nagrada za mlade likovne umjetnike BiH je dobila ime po grupi ZVONO (Aleksandar Bukvić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović i Kemal Hadžić), osnovanoj 1982. godine u Sarajevu. Aktivnost grupe ZVONO pretstavlja najradikalnije ponašanje na likovnoj sceni Bosne i Hercegovine do početka rata 1992. kada većina članova napušta zemlju.

Godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike BiH nazvana po grupi ZVONO znači prevazilaženje diskontinuiteta u umjetnosti u BiH s jedne strane i želju organizatora da potstakne inovativne umjetničke prakse danas.

Cilj nagrade je pružiti podršku mladim stvaraocima, olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta oko mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identificirati.

Kandidati mogu biti likovni umjetnici do 35 godina starosti, državljani BiH.

U obzir dolaze djela s područija slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacije, fotografije, videa, novih medija i performansa.

Likovni umjetnici se mogu sami prijaviti na konkurs. Prijedloge mogu slati i institucije, pojedinci, profesionalni djelatnici iz područija likovnih umjetnisti.

Nagrada se dodjeljuje za kvalitet i inovativnost, za umjetnička djela nastala tokom 2008./9. godine.

Žiri će odabrati, između predloženih i na konkurs pristiglih prijava, 4 finalista / finalistkinje koji će biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi u Muzeju savremene umjetnosti RS, u Banja Luci, gdje će se proglasiti dobitnik / dobitnica nagrade.

Nagrada Zvono dodjeljuje se jednom umjetniku. Nagrada se sastoji od 6-nedjeljnog boravka u New Yorku i samostalne izložbe u Sarajevu (Umjetnička galerija BiH), nakon povratka nagrađenog / nagrađene iz SAD.

Svaki kandidat treba predati ispunjen formular sa prilozima i relevantnom vizualnom dokumentacijom. Formular se može podići u SCCA (Obala Kulina Bana 22 /III). Formular je dostupan i na web stranici Centra za savremenu umjetnost, Sarajevo /ZVONO/ scca.ba/zvono/.

Rok prijave na konkurs je 1. 05. 2009.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *