Konvoj: Ne odustajemo sve dok ima načina

Nekad najveće nade sarajevske rock škole, danas jedan od omilljenih bendova iz grada na Miljacki će 29. jula 2015. godine svirati na Trgu djece Sarajeva, u okviru ljetnog festivala Baščaršijske noći 2015. Tim povodom smo razgovarali sa Hamdijom Hamom Salihbegovićem, pokretačkom snagom sarajevskog Konvoja, koji je ne tako davno objavio i svoj novi album Mimosvijet.

Konvoj, Sarajevo
Konvoj, Sarajevo

Aktivirali ste se na uporno traženje svoje vjerne publike, i snimili jedan slobodno se može reći drčan album, koji je još uvijek u statusu otkrivanja.

Hamo: Tako je, naša vjerna publika nam je dala dodatni vjetar u leđa da se ponovo bavimo Konvojem. Pun naboja i inspirisan ličnim viđenjem svakodnevnice, pojavio se Mimosvijet. Dosta se toga nakupilo da bi ostalo prešućeno, pa smo jednostavno pustili da iscuri iz nas. Bez obzira na jaku medijsku kampanju koju smo imali, album je još u fazi otkrivanja kao što i sami kažete. U današnje vrijeme vijesti se brzo smjenjuju i da bi doprli do publike morate biti aktuelni skoro pa na dnevnom nivou.

Nekoliko pjesama se već etabliralo na repertoarima radio-stanica. Svirali ste i sjajan koncert u Domu mladih. Jeste li zadovoljni dosadašnjim odjekom?

Hamo: Svako bi želio da mu pjesme dopru do što većeg broja ljudi, pa tako i mi. Uspjeli smo napuniti Dom mladih, neposredno po izlasku albuma. Zadovoljni smo, ali uvijek može bolje i tome stremimo. Generalno, borimo se da dopremo do onih koji razumiju o čemu pjevamo i s kojima dijelimo sličan muzički ukus.

Konvoj: O Slobodi

Svirate 29. jula 2015. godina, na Trgu djece Sarajeva, na Baščaršijskim noćima. Biće to, recimo tako, zajednički koncert sa Zonama, s kojima ste generacijski vezani iako su oni krenuli malo kasnije. Ima li nade za muziku koju sviraju grupe poput vaših, u vremenu kada se centralnim gradskim ulicama šire lokacije turbo-folka (a ne bi da nema interesa za to)?

Hamo: Drago nam je da ćemo ponovo dijeliti stage sa Erogenim zonama, i tačno je da smo parelelno stasavali kao bendovi, te obilježili jedan period na BiH muzičkoj sceni. S obzirom na dosadašnju diskografiju, imamo bogat izbor za sastavljanje set-listi, tako da publika može očekivati najbolje od oba benda. Mjesto dešavanja je Trg djece Sarajeva, u 21 sat.

Što se tiče turbo-folka i borbe s vlastitim demonima, mi smo u periodu između posljednja dva albuma primili mnoštvo kritika upravo na račun toga što dajemo prostora takvima da se razmašu. Život kao i uvijek piše priče i nije lako opstati, međutim da je ovo što radimo samo borba s vjetrenjačama, ne bi Mimosvijet imao takav odjek.

Konvoj: Radost i veselje

Ti i Nećko Merdžanović već neko vrijeme radite u Svom studiju Antika muziku za reklame i pozorišne predstave. Ima li posla i može li se živjeti od muzike u digitalnom dobu?

Hamo: Živjeti se mora i može, a naš izbor je muzika. Pored svega što ste nabrojali moram spomenuti rad s djecom kroz naše udruženje “Suncokreti”, koje je svojevrsan muzički svijet za male i mlade. Okosnica udruženja su dječiji hor i škola gitare.

Koji su tvoji muzički uticaji i kojim izvođačima bi zainteresovao nove generacije za muziku koju sviraš?

Hamo: Moji muzički uticaji su raznovrsni i ne želim da ih nabrajam, jer bi spisak bio dosadno dug. Umjesto toga slušajte Konvoj. Izvođači kojima bih zainteresovao nove generacije za našu muziku, posebno za posljednje albume, su recimo: Jack White, Kings of Leon, Foo Fighters, Red Hot Chili Peppers, i slični bendovi.

Konvoj: Uzalud riječi

Šta možemo očekivati od Konvoja u narednom periodu?

Hamo: Spominjali smo koncert u sarajevskom Domu mladih, on je uspješno zabilježen kamerama i emitovan je 6. aprila na FTV. Pravo na emitovanje u trajanju od pola godine pripada upravo Federalnoj televiziji, a poslije toga ćemo se potruditi da snimak koncerta objavimo na što više medija, našem YouTube kanalu – Konvojband i sl. Ko zna možda se odlučimo objaviti i audio verziju koncerta.

Pored toga planiramo nastaviti s koncertnim aktivnostima i promocijom albuma, koliko to situacija na terenu dozvoljava. Svjesni smo nepovoljne klime za rast onoga čime se bavimo, ali ne odustajemo sve dok ima načina.

razgovarao: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nermin Čengić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *