Kreativni dvojac iz Sarajeva će ljetovati na Šipanu

Ljetna škola filma Šipan jedinstvena je manifestacija koja se sastoji od filmskih radionica za djecu i mlade i probranih filmskih projekcija, što se održavaju na otoku Šipanu, a ove godine radionicu igranog filma će voditi vrlo kreativni dvojac iz filmskog Sarajeva – Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić.

Ljetna Škola Filma Šipan
Ljetna Škola Filma Šipan

Zoran Ćatić je dugogodišnji urednik sarajevskog eFM radija, koji od 1998. godine pet dana sedmično realizuje kultnu emisiju RODITELJSKA PAŽNJA. Ćatić je, u saradnji sa Nenadom Veličkovićem, producirao 120 epizoda radio-drame VILA RETORTA, kao i brojne dokumentarne radijske programe i emisije. Prva iskustva u uređivačkom poslu na televiziji stiče tokom rada na emisiji IMA VEZE za Media centar i SCCA/Pro.ba, 2006. godine. Radio je i kao urednik NAJBOLJE EMISIJE ZA MLADE za SCCA/Pro.ba. Zoran Ćatićje autor popularne televizijske emisije HAYD U PARK, Fondacije za Kreativni Razvoj. Producent je obrazovnog programa u okviru projekta PRIČE IZ TRANZICIJE, koje su podrazumijevale razumijevanje tranzicijske pravde kao medijski i umjetnički projekat koji obuhvaća nekoliko različitih segmenata, ali u svojoj istraživačkoj i fenomenološkoj orjentaciji, a koji je kao rezultat imao šest dokumentarnih filmova.
Ćatić je član je Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju s kojim radi na edukaciji mladih na print, audio i video aktivizmu širom Bosne i Hercegovine. Trener i saradnik je na brojnim projektima i aktivnostima koje se bave ljudskim pravima, obrazovanjem i aktivizmom u najširem smislu. Tri godine radio je kao urednik bosanskohercegovačkog ‘uličnog’ časopisa LICEULICE, saradnik je YIHR BiH, UNICEF BiH.

FASUNGA: Priča o ljudima u tranziciji. Tranziciji životne dobi ali istovremeno i tranzicije društveno - političkih sistema u kojim žive. Životne i istorijske okolnosti koji nas neminovno tjeraju na prilagođavanja, a koje pritom ne moraju značiti da je čovjek prestao da živi – ako ništa u svojim sjećanjima.

Za svoj jednominutni film NAMJERA Zoran Ćatić je osvojio UNICA zlatnu medalju za pomirenje među narodima na CROMINU festivalu u Požegi (Hrvatska) 2014. godine. Isti film je uvršten u 25 filmova na svijetu u konkurenciji FILMINUTE, međunarodni festival jednominutnog filma koji izaziva filmaše, pisce, animatore, umjetnike, dizajnere i kreativce da razviju i snime najbolji svjetski jednominutni film. U konačnom plasmanu film je zauzeo treće mjesto. S jednominutnim filmom TESTAMENT, Ćatić je osvojio nagradu publike na CROMINUT festivalu u Požegi. Autor i koautor je dokumentarnih filmova DOGODILO E NA DANAŠNJI DAN i DVIJE ŠKOLE POD JEDNIM KROVOM, KO SAM JA, ŽENE TRANZICIJE, HERODOT NIJE MISLIO NA RAT, JMBG, GLAS LUDILA U ETERU, ČOVJEK/ZAKON, te kratkih filmova FASUNGA, NAMJERA, AMNA, TO BE HAMLET. Producirao je 2015. godine kratki film Damira Bašića INVERZUM.

Mirza Ajnadžić & Zoka Ćatić
Mirza Ajnadžić & Zoka Ćatić

Mirza Ajnadžić je multimedijalni novinar, istraživač i video-producent. Radio je i radi kao freelance novinar i video producent za nekoliko medijskih i video produkcija. Nakon nekoliko koautorskih dokumentarnih projekata, 2013. godine režira TV dokumentarac 31 MAJ. Od 2013. godine do danas aktivno radi na edukaciji mladih iz domena filma i video novinarstva u saradnji sa organizacijama poput UNICEF-a, Američke ambasade, USAID-a…
U svojstvu istraživača, Ajnadžić je radio na filmu EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, koji potpisuje Danis Tanović. Na poziv Britanskog savjeta priključuje se timu, kao stručni educator, koji realizuje ŠVENK, prvi festival srednjoškolskog filma. Trenutno obavlja funkciju urednika video-produkcije Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, te u istoj organizacijia radi kao novinar/istraživač i edukator.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *