Kreativni dvojac iz Sarajeva će ljetovati na Šipanu

Ljetna škola filma Šipan jedinstvena je manifestacija koja se sastoji od filmskih radionica za djecu i mlade i probranih filmskih projekcija, što se održavaju na otoku Šipanu, a ove godine radionicu igranog filma će voditi vrlo kreativni dvojac iz filmskog Sarajeva – Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić.

Ljetna Škola Filma Šipan

Zoran Ćatić je dugogodišnji urednik sarajevskog eFM radija, koji od 1998. godine pet dana sedmično realizuje kultnu emisiju RODITELJSKA PAŽNJA. Ćatić je, u saradnji sa Nenadom Veličkovićem, producirao 120 epizoda radio-drame VILA RETORTA, kao i brojne dokumentarne radijske programe i emisije. Prva iskustva u uređivačkom poslu na televiziji stiče tokom rada na emisiji IMA VEZE za Media centar i SCCA/Pro.ba, 2006. godine. Radio je i kao urednik NAJBOLJE EMISIJE ZA MLADE za SCCA/Pro.ba. Zoran Ćatićje autor popularne televizijske emisije HAYD U PARK, Fondacije za Kreativni Razvoj. Producent je obrazovnog programa u okviru projekta PRIČE IZ TRANZICIJE, koje su podrazumijevale razumijevanje tranzicijske pravde kao medijski i umjetnički projekat koji obuhvaća nekoliko različitih segmenata, ali u svojoj istraživačkoj i fenomenološkoj orjentaciji, a koji je kao rezultat imao šest dokumentarnih filmova.

Ćatić je član je Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju s kojim radi na edukaciji mladih na print, audio i video aktivizmu širom Bosne i Hercegovine. Trener i saradnik je na brojnim projektima i aktivnostima koje se bave ljudskim pravima, obrazovanjem i aktivizmom u najširem smislu. Tri godine radio je kao urednik bosanskohercegovačkog ‘uličnog’ časopisa LICEULICE, saradnik je YIHR BiH, UNICEF BiH.

FASUNGA: Priča o ljudima u tranziciji. Tranziciji životne dobi ali istovremeno i tranzicije društveno – političkih sistema u kojim žive. Životne i istorijske okolnosti koji nas neminovno tjeraju na prilagođavanja, a koje pritom ne moraju značiti da je čovjek prestao da živi – ako ništa u svojim sjećanjima.

Za svoj jednominutni film NAMJERA Zoran Ćatić je osvojio UNICA zlatnu medalju za pomirenje među narodima na CROMINU festivalu u Požegi (Hrvatska) 2014. godine. Isti film je uvršten u 25 filmova na svijetu u konkurenciji FILMINUTE, međunarodni festival jednominutnog filma koji izaziva filmaše, pisce, animatore, umjetnike, dizajnere i kreativce da razviju i snime najbolji svjetski jednominutni film. U konačnom plasmanu film je zauzeo treće mjesto. S jednominutnim filmom TESTAMENT, Ćatić je osvojio nagradu publike na CROMINUT festivalu u Požegi. Autor i koautor je dokumentarnih filmova DOGODILO E NA DANAŠNJI DAN i DVIJE ŠKOLE POD JEDNIM KROVOM, KO SAM JA, ŽENE TRANZICIJE, HERODOT NIJE MISLIO NA RAT, JMBG, GLAS LUDILA U ETERU, ČOVJEK/ZAKON, te kratkih filmova FASUNGA, NAMJERA, AMNA, TO BE HAMLET. Producirao je 2015. godine kratki film Damira Bašića INVERZUM.

Mirza Ajnadžić & Zoka Ćatić

Mirza Ajnadžić je multimedijalni novinar, istraživač i video-producent. Radio je i radi kao freelance novinar i video producent za nekoliko medijskih i video produkcija. Nakon nekoliko koautorskih dokumentarnih projekata, 2013. godine režira TV dokumentarac 31 MAJ. Od 2013. godine do danas aktivno radi na edukaciji mladih iz domena filma i video novinarstva u saradnji sa organizacijama poput UNICEF-a, Američke ambasade, USAID-a…

U svojstvu istraživača, Ajnadžić je radio na filmu EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, koji potpisuje Danis Tanović. Na poziv Britanskog savjeta priključuje se timu, kao stručni educator, koji realizuje ŠVENK, prvi festival srednjoškolskog filma. Trenutno obavlja funkciju urednika video-produkcije Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, te u istoj organizacijia radi kao novinar/istraživač i edukator.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *