Kriterion na United Moves Festivalu

KriterionU utorak, 11. augusta 2009. u 11h, u Istorijskom muzeju BiH održana je press konferencija Fondacije Kriterion Sarajevo povodom učešća na “United Moves Festival” sa filmskim programom posvećenom Sarajevu.

Na press konferenciji su prisustvovali Nermin Mehmedić, direktor “United Moves Festivala” koji je ukratko najavio festival i suradnju sa Kriterionom, a potom su se prisutnima obratili predstavnici Kriteriona, Dalio Sijah, selektor programa, i Vildana Drljević, direktorica Fondacije.

U sklopu „United Moves Festival-a” 13. i 14. augusta, u prostorijama Istorijskog muzeja BiH, Kriterion će se predstaviti sa filmskim programom pod nazivom „Davno zaboravljeni filmovi o Sarajevu” u okviru kojeg će biti prikazani veoma vrijedni dokumentarni filmovi o Sarajevu nastali u prvoj polovini 20. stoljeća. Filmski program će biti prikazan na platnu postavljenom iznad ulaza u Istorijski muzej BiH, oba dana Festivala u trajanju od pola sata, i to u periodu od 22:45-23:15h, a program je otvoren za sve posjetioce.

Dalio Sijah, selektor programa u Kriterionu, je za mjesec novembar najavio održavanje drugih po redu „Kriterion kino klub filmskih susreta”, jedinstvenog filmskog programa koji okuplja mlade filmske umjetnike iz zemalja regiona, i koji za cilj ima stvoriti platformu za njihovu buduću suradnju. Konkurs za prijavu radova na „Kriterion kino klub filmske susrete 2009.” otvoren je do 01. oktobra ove godine, a svi zainteresirani više informacija mogu dobiti na oficijelnoj web stranici Kriteriona kriterion.ba.

Direktorica Fondacije, Vildana Drljević je istakla specifičnost Kriteriona, kao organizacije koja za cilj ima zapošljavanje studenata po principu rotirajućeg sistema, na bazi pola radnog vremena, do završetka studija, i dodala da: „ na taj način, Kriterion odiše novim idejama, entuzijazmom i ostaje u vezi sa gorućim društvenim pitanjima.”

„Fondacija Kriterion je u protekle tri godine svoga postojanja u našem gradu, napravila značajne korake ka otvaranju prvog Art House kina Kriterion, po uzoru na Kriterion Amsterdam koje ima tradiciju dugu 60 godina. Sa zadovoljstvom ističemo da smo veoma blizu ostvarenju našeg cilja, budući da se nalazimo u finalnoj fazi pregovora za preuzimanje lokacije, već nekoliko godina zatvorenog kina Tesla. Nadamo se da će staro kino Tesla, uskoro, zablistati novim sjajem kao novo kino, prvo Art House kino Kriterion u Sarajevu, ali ne samo zbog podrške filmskoj umjetnosti, nego i zbog prilike za zapošljavanje mnogih budućih generacija studenata.”, istakla je direktorica Kriteriona.

Projekat otvaranja Art kina podržan je od strane Young Urban Achivers Fondacije (Amsterdam, Holandija), Grada Sarajevo i Općine Centar Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *