Kuća Alije Đerzeleza, biser osmanske arhitekture u Sarajevu

Od posebne kulturno-historijske vrijednosti je graditeljski kompleks Kuća Alije Đerzeleza, koji se nalazi na uglu ulica Sagrdžije i Alije Đerzeleza u sarajevskom kvartu Vrbanjuša, na sjevernoj padini grada, u nekadašnjoj mahali mesdžida Sarač Alije.

Kuća Alije Đerzeleza, Sarajevo
Kuća Alije Đerzeleza, Sarajevo

Kuća Alije Đerzeleza je podignuta u 17. vijeku i građena je namjenski, kao stambeni objekat za viđeniju i bogatu zanatlijsku porodicu. Do danas nisu pronađeni tačni podaci o osnivaču i graditelju ali se zna da su posljednjih 200 godina vlasnici bili iz porodice Čejvan, u čijem je posjedu objekat bio donedavno.
Kompleks je izgrađen kao jednospratnica, jednostavne tlocrtne dispozicije, sa svim elementima koji karakterišu stambenu arhitekturu tog vremena. Izveden je od tradicionalnih materijala – kamena, ćerpiča, drveta i kovanog željeza.

Kuća Alije Đerzeleza, Sarajevo
Kuća Alije Đerzeleza, Sarajevo

Prvi manji zahvat na ovoj kući je urađen 1950. i 1951. godina od samih vlasnika, da bi 1997. godine bili izvedeni radovi preventivne sanacije na krovu i krovnoj konstrukciji.
Tokom 1999. godine izvode se radovi prve faze, koja obuhvata konstruktivnu sanaciju i konsolidaciju čitavog kompleksa, čime je objekat sačuvan od samourušavanja.

Kuća Alije Đerzeleza, Sarajevo
Kuća Alije Đerzeleza, Sarajevo

Uređeni su enterijeri i opremanje objekta, a slikar konzervator Nihad Bahtijarević uradio je rekonstrukciju i restauraciju zidnih slikarskih dekoracija, kao i slikarskih dekoracija na musanderama.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *