Kuhajmo do crkavanja: Kako se pravi entitet

amorfna masa
amorfna masa
Oduvijek ste željeli svoje vlastito kraljevstvo, recimo državu ili entitet, sa svojim ličnim podanicima, vladavinom isključivo vaših zakona, u kojoj ćete imati potpuni monopol na sve na šta vam se monopol ima, a posebno na već opustošene mozgove podanika željene vam teritorije? Imate problem što vam je već poznati, ranije isprobani recept blitzkriega, ovjeren nikad prebrojanim izgubljenim životima, nepriličan jer nemate sve sastojke? Evo rješenja!!!

Dakle, ukoliko želite otkinuti komad jedne neupitno cjelovite teritorije, čime ćete rečenu teritoriju raskomadati na sitne dijelove koji će je učiniti potpuno nefunkcionalnom i pogodnom za daljnju devastaciju, a nemate vojnu silu koja bi neposlušne začas popalila i raselila, pribjegnite nešto blažem obliku. Potrajaće malo duže, a i ako vam ne uspije isprve pokušavajte ponovo jer ćete svaki put imati sve raslojeniju teritoriju koju ćete moći prekrajati po vlastitoj mjeri.

Kako ne biste mislili da vam prodajemo maglu pokazaćemo vam primjer jednog grada. Mostar, nekad neopisivo lijep grad u Bosni i Hercegovini koji je plijenio svim što oko može vidjeti, uho čuti, srce osjetiti, duša opjevati… sve dok nisu došli vrhunski kuhari fašizma s nacizmom u prilogu.

Glavni kuhar u ovom serijalu je Dragan “Soko” Čović, koji pretenduje na titulu direktora svih kuhinja svemira, uz nesebičnu podršku ukeceljene Borjane “Pinokio” Krišto i smjernog Nike “znaš ti ko sam ja” Lozančića. Ima tu još asistenata ali njihovo navođenje nije od presudne važnosti za konačni rezultat. Svakako ćete ih u konačnici prepoznati po dodijeljenim im funkcijama, ukoliko se uspije preći put od recepta do trpeze.

Nemate, dakle, vojsku, nemate topove, tenkove, ali imate već uzgojenu podivljalu omladinu, oslobođenu vaspitanja, obrazovanja, poštenja i poštovanja. Radili ste njoj, omladini dugi niz, barem dvadeset godina, i uspjeli ste do danas stvoriti vlastite ratnike koje ćete filovati opijumom nacionalizma i religije,a zatim na vrlo visokoj temperaturi skuhati. Preljev ide na kraju.

Svoje dobro skuhane ratnike ćete, dok su još vrući, poslati na ulicu da na dnevnoj bazi krvavo prerendaju “one druge”. Poželjno je da se rendanje desi pred nekom školom ili na drugom što javnijem mjestu. Obratite pažnju da ih naučite kako prepoznati svoje, kako sve ne bi ispalo kontraproduktivno. Neće proći mnogo, a vaša već prilično dobro pripremljena amorfna masa će mudro doći do zaključka da su svi vaši prijedlozi bogomdani i od samog boga naručeni. Uvidjeće mudra amorfizacija da izgiboste od brige za njih. Vaše ideje o izdvajanju do otcjepljenja će biti pretvorene u ideju mase koja je već, tako mudro, shvatila da ne mogu zajedno sa “onima drugima”. Što se tiče preljeva samo zapišajte ili kočiće zabodite na ključna mjesta razgraničenja. Preljev mora biti jasno ocrtan.

Slijedi vam organizacija referenduma ovaj banketa na koji ćete pozvati svoje podanike da vam omoguće konačni proboj do zvijezda. Nakon referenduma ovaj banketa vaš rekordni broj optužnica za kriminal, korupciju, i šta sve ne, će naglo nestati, a vi ćete biti monarh kojem će, ako se kad desi da crknete, dizati biste i vašim imenom nazivati glavne šetnice i objekti od presudne važnosti.

Važna je napomena da se amorfna masa mora držati uvijek podgrijana kako bi vam, u slučaju njenog eventualnog osvještenja, bilo lakše ponovo ugrijati do ključanja i sebi priskrbiti produžetak mandata.

Goli kuhar: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *