Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini

» Kulturni život Sarajeva

Sredinom 1998. godine nabavljena je savremena oprema za Brajevu štampariju, čime su po prvi put stvoreni uvjeti za izdavanje knjiga i časopisa na Brajevom pismu.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini
Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini

Sedamdesetih godina 20. stoljeća u Savezu slijepih Bosne i Hercegovine pokrenuta je inicijativa za osnivanje biblioteke za slijepe. Toj zamisli pogodovale su okolnosti pod kojima je došlo do decentralizacije Biblioteke Saveza slijepih Jugoslavije i raspodjele knjižnog fonda na republičke i pokrajinske saveze slijepih. Ovom raspodjelom Savez slijepih BiH, po posebnom ključu, dobio je 600 na Brajevom pismu i 450 na magnetofonskim trakama.

Tokom 1971. i u prvoj polovini 1972. godine intenzivno je rađeno na obezbjeđivanju poslovnog prostora za smještaj Biblioteke, a istovremeno su evidentirane Brajeve i zvučne knjige koje je, za potrebe buduće biblioteke, Savez slijepih štampao odnosno snimao u Zavodu za izdavačku delatnost “Filip Višnjić” u Beogradu.

U maju 1972. godine Savezu slijepih BiH za privremeni smještaj Biblioteke dodijeljen je poslovni prostor u Lenjinovoj ulici 6a. Nakon adaptiranja prostora i opremanja Biblioteke, evidentiranja knjiga, kontrole magnetofonskih snimaka i ustrojavanja kartoteka, Biblioteka je svečano otvorena u decembru 1972. godine. Međutim, aktivnosti na obezbjeđenju odgovarajućeg prostora za trajni smještaj Biblioteke ovim nisu prestale, naprotiv trajale su sve do 1978. godine kada je Biblioteka preselila u namjenski adaptirane prostorije u ul. Dimitrija Tucovića br. 14 (sadašnja Avdage Sahinagića) u kojima djeluje i sada.

U periodu od osnivanja do 1992. godine knjižni fond se svake godine obezbjeđivao učešćem u finansiranju zajedničkog izdavačkog plana u kojem su, osim BiH, sudjelovali i savezi slijepih Srbije, Vojvodine, Crne Gore i Kosova, a njegova realizacija ostvarivana u Zavodu “Filip Visnjić” u Beogradu. Istovremeno, dio knjižnog fonda obezbjeđivao se otkupom knjiga od Hrvatskog saveza slijepih.

U toku 1991. i 1996. godine izgrađena su dva tonska studija i nabavljena savremena oprema za snimanje i kopiranje knjiga u zvučnoj tehnici. Sredinom 1998. godine nabavljena je savremena oprema za Brajevu štampariju, čime su po prvi put stvoreni uvjeti za izdavanje knjiga i časopisa na Brajevom pismu.

Na osnovu Memoranduma o razumijevanju 2001. godine Misija Ujedinjenih nacija u BiH donirala je modernu opremu za snimanje u digitalnoj tehnici što je omogućilo izdavanje knjiga i časopisa na novom mediju – CD-u.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH
Adresa: Avdage Šahinagića 14, 71000, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Telefon: 441 217
Email: bibsis@bih.net.ba
Web: bibsis.org.ba

» Kulturni život Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *