Baščaršijske noći

Baščaršijske noći je ljetni festival kulture i jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

XX Baščaršijske noći (juli 2015)
XX Baščaršijske noći (juli 2015)

Festival se održava svake godine tokom mjeseca jula, a najveći dio programa se priređuje u starom dijelu grada, na Baščaršiji prepunoj kulturno-historijskih spomenika.

Glavna festivalska pozornica najčešće je Centralna pozornica Vijećnica (plato preko puta Inat kuće), iako se festivalski program održava i na drugim otvorenim i zatvorenim pozornicama u Sarajevu.

Zahvaljujući kvalitetnom programu, atraktivnim otvorenim prostorima i većinom besplatnom ulazu festivalski programi bilježe veliku posjećenost. Tokom mjesec dana jula održi se i do pedeset raznolikih kulturno-umjetničkih programa – opera, balet, pozorišne predstave, rock koncerti, sevdalinke, likovne izložbe, književne večeri, programi za djecu, koncerti, ozbiljne i zabavne muzike, filmske predstave, folklor… – koje pogleda više od 150.000 posjetilaca.

Uz domaće ansamble i umjetnike, na Baščaršijskim noćima redovno učestvuju artisti iz cijelog svijeta, čime glavni grad Bosne i Hercegovine svakog jula postaje istinski centar kulture, kada cijelo Sarajevo odiše posebnom atmosferom.

Pogledajte program festivala Baščaršijske noći 2015 »

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *