Jazzfest

Jazzfest SarajevoPraviti jazz festival u sredini u kojoj to niko prije nije radio je pionirski posao bez obzira što se u Sarajevu jazz slušao i tu i tamo stidljivo svirao.

Kod institucija kulture i potencijalne publike ideja je naišla na skepsu u mogućnost da će takvo što uopće uspjeti. Već nakon prvog festivala se ispostavilo da sumnjama nije bilo mjesta. Trebalo je samo krenuti. Jazz Fest do sada naprosto nije imao neposjećen koncert. Na svakom je bilo minimum 150-200 ljudi bez obzira kakav program bio u pitanju, a oni koji su festival redovno pratili su svjedoci da je prethodnih godina bilo zaista avangardnih programa.

“Ne treba unaprijed potcjenjivati ni jednu publiku, a pogotovo ne publiku u Sarajevu. Bez obzira na sve demografske promjene koje su se desile posljednjih godina, još uvijek ima dovoljno zainteresiranih za koje vrijedi nešto ovako organizirati”, kaže Edin Zubčeviž, glavni krivac za organizaciju JazzFesta, i navodi da je jedan od osnovnih ciljeva festivala upravo i stvaranje jazz publike, za što treba daleko više vremena od nekoliko godina.

>> Program Jazz Fest 2010

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *