MESS

MESS je internacionalni teatarski festival koji se svake godine održava u Sarajevu.

MESS
MESS

MESS je osnovan sa idejom da inspiriše, informiše, provocira, šokira, da postavlja pitanja. To je činio tokom pedeset godina svog postojanja jer jedino tako to može biti MESS. Svojom prisutnošću u životima publike, ovaj Festival se suprostavlja sumornoj svakidašnjici, dovodi u posebno stanje uzvišenosti, vraća izgubljenu ljudsku nježnost, nudi nam da osjetimo i upoznamo sebe i druge.

Pomoću njega spoznajemo iz generacije u generaciju da je pozorište mjesto najveće slobode i najluđe mašte, mjesto pobune protiv društvenih stega, tabua i praznih malograđanskih konvencija. MESS-ove predstave na pozornicu ne postavljaju neki bolji svijet već onakav kakav se može igrati, koji se može prozreti, svijet koji dopušta varijante u prostoru umjetnosti, gdje je moguć silazak u sebe samog, u dubinu svoje savjesti i senzibilnosti.

Zato su u pravu oni koji kažu da je najsavršeniji, najorginalniji od svih ljudskih izuma, upravo pozorište, ono najviše i začuđuje. Ljudi su ga izmislili da bi sebi objasnili misterij svog života. Protjerani iz raja zemaljskog stvorili su sebi umjetni i privremeni, u očekivanju nekog budućeg, boljeg i ljepšeg svijeta. To nam je Bog valjda jedino i ostavio kao mogućnost, proklevši nas.

Dino Mustafić, direktor festivala MESS

Najava i program 55. festivala MESS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *