MESS

MESS je internacionalni teatarski festival koji se svake godine održava u Sarajevu.

MESS je osnovan sa idejom da inspiriše, informiše, provocira, šokira, da postavlja pitanja. To je činio tokom pedeset godina svog postojanja jer jedino tako to može biti MESS. Svojom prisutnošću u životima publike, ovaj Festival se suprostavlja sumornoj svakidašnjici, dovodi u posebno stanje uzvišenosti, vraća izgubljenu ljudsku nježnost, nudi nam da osjetimo i upoznamo sebe i druge.

Pomoću njega spoznajemo iz generacije u generaciju da je pozorište mjesto najveće slobode i najluđe mašte, mjesto pobune protiv društvenih stega, tabua i praznih malograđanskih konvencija. MESS-ove predstave na pozornicu ne postavljaju neki bolji svijet već onakav kakav se može igrati, koji se može prozreti, svijet koji dopušta varijante u prostoru umjetnosti, gdje je moguć silazak u sebe samog, u dubinu svoje savjesti i senzibilnosti.

Zato su u pravu oni koji kažu da je najsavršeniji, najorginalniji od svih ljudskih izuma, upravo pozorište, ono najviše i začuđuje. Ljudi su ga izmislili da bi sebi objasnili misterij svog života. Protjerani iz raja zemaljskog stvorili su sebi umjetni i privremeni, u očekivanju nekog budućeg, boljeg i ljepšeg svijeta. To nam je Bog valjda jedino i ostavio kao mogućnost, proklevši nas.

Dino Mustafić, direktor festivala MESS

Pogledajte sadržaje vezane za festival MESS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *