Sarajevo Film Festival

>> SFF vodič za 2010. godinu

Sarajevo Film Festival (SFF) jedan je od najprominentnijih filmskih festivala u jugoistočnoj Evropi. Održava se svake godine od 1994. u Sarajevu i ima prosječnu posjetu od oko 100.000 ljubitelja filma.

Sarajevo Film Festival

U posljednje dvije decenije Obala Art Centar (osnovan 1984. godine) projektima i programima u domenu vizuelnih umjetnosti, teatra, filma (prezentacija i produkcija) i kulturnog obrazovanja obogaćuju bh. svakodnevicu. Rat je učinio da se mnoge stvari promjene, da stvari mnogo važnije od kulture nestanu, da se sve vrijednosti ponište. Brojne izložbe i projekcije u improvizovanim uslovima punile su sale do posljednjeg mjesta.

Tokom rata, 1995. godine, Centar i isti ljudi odlučuju da osnuju Sarajevo Film Festival. Isprva se sve činilo kao utopijski čin – borba s vjetrenjačama. Niko nije mogao ni sanjati da će ratni san grupe entuzijasta izrasti u najvažniji događaj ne samo u BiH, nego u čitavom regionu.

Sarajevo je bilo odsječeno od ostatka svijeta, Festival je postao prozor. Pokretne slike nisu mogle učiniti da pucnjevi prestanu, ali su građanima Sarajeva omogućili da izađu iz začaranog kruga, da vide svijet, a da u isto vrijeme svijet čuje o patnjama i borbi u opkoljenom gradu. Ove slike sigurno nisu impresionirale političare, ali su uzdrmale i pokrenule umjetnike širom svijeta.

U toku dvanaest dana festivala, u Bosanskom kulturnom centru predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja. Filmovi iz glavnog programa prikazani su na formatu 35 mm, a ostali na VHS-u. Festival je posjetilo 15.000 gledalaca, što je iz večeri u veče rezultiralo potpuno rasprodanim projekcijama.

Drugi Sarajevo Film Festival ne samo da je ilustrovao vitalnost filma, već je i potvrdio transformaciju Sarajeva, od simbola patnje u simbol života. Glavna novina Ljetno kino Obala art centra, sa 2.500 mjesta i najsavremenijom opremom za prikazivanje filmova samo je još jedna od mnogih potvrda da film nastavlja da živi u Sarajevu.

Godine prolaze, festival nastavlja da živi rastući iz godine u godinu – 15.000 gledalaca s kojima je sve počelo, prerasta u više od 100.000, a 37 filmova pretvara se u broj od 180. Više od 30.000 djece iz cjele BiH imalo je priliku da uživa u projekcijama Dječijeg programa. Za tu priliku je sportska dvorana Centra Skenderija posebno preuređena u kino dvoranu sa više od 3.000 sjedećih mjesta, i sa gotovo najvećim platnom u jugoistočnoj Evropi.

Mnogi poznati gosti dolaze u Sarajevo. Za većinu od njih se sada već može reći da su prijatelji Festivala, a neki od najpoznatijih su: Agnes B., Alfonso Cuaron, Anthony Minghella, Mike Leigh, Bono Vox, Carol Bouquet, Enki Bilal, Gerard Depardieu, Jafari Panahi, John Malkovich, Peter Mullan, Vanessa Redgrave, Willem Dafoe…

Redefinisani koncept Regionalnog programa, stavlja SFF u fokus i tako postaje najvažnije mjesto za promociju regionalnih filmova. Sarajevo Film Festival otkrio je mnoge danas uspješne i priznate filmske autore. Uz to, Festival je proteklih godina djelovao kao katalizator i platforma za promociju značajnih inicijativa, kao što su formiranje nacionalnih filmskih fondova u regiji i poticanje učešća regionalnih TV kuća u filmskoj produkciji, kao i njihovo sve veće uključivanje regionalnog filma u redovne programske šeme.

Na tom putu je i osnivanje CineLinka, koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala, Rotterdam Film Festivala i Hubert Bals Fonda. CineLink je nastao u želji da se uspostavi mreža saradnje među scenaristima i rediteljima iz regiona sa filmskim profesionalcima, producentima i potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta je bez obzira ne tešku situaciju, pokušaj poboljšanja kvaliteta i vitalnosti filmske produkcije i koprodukcije u regionu. U dodatnim nastojanjima da se potakne razvoj mladih filmskih talenata, svake godine se u okviru SFFa dodjeljuje i jednogodišnja stipendija Katrin Cartlidge Fondacije. Fondacija osnovana u znak sjećanja na izuzetnu britansku glumicu Katrin Cartlidge, podržava nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha – vrijednosti koje je Katrin njegovala cijelog života, omogućava mladim umjetnicima podršku za njihov dalji rad.

Tokom godina Sarajevo Film Festival je organizirao različite edukativne aktivnosti za filmske autore, ali i studente filma u regiji. 2007. godine u saradnji sa Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i Berlinale Talent Campusom, po prvi put je na festivalu organizovan i Sarajevo Talent Campus, platforma za edukaciju i kreativne projekte novih filmskih stvaratelja, studenata filma i mladih stručnjaka u regiji.

Sarajevo Film Festival – sa svojim akcentom na najnovijoj filmskoj produkciji iz regije, dugometražnim i kratkim igranim, te dokumentarnim filmovima, posvetama značajnim regionalnim filmskim stvaraocima i koprodukcijskim marketom CineLink – predstavlja najznačajnije mjesto susreta svih filmskih radnika iz regije, kao i ključnu tačku umrežavanja i upoznavanja sa mogućnostima koje ovaj region može ponuditi.

>> SFF vodič za 2010. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *