Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine

» Kulturni život Sarajeva

Već gotovo sedamdeset godina Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine omogućava rad na području nauka i umjetnosti

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine prepoznatljiva je institucija kulture od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu koja već gotovo 70 godina u kontinuitetu predstavlja središnju instituciju u oblasti bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

Narodna biblioteka u Sarajevu ima zadatak: da svojim čitaocima omogući i svestrano poznavanje života i kulture naših naroda, napose naroda Bosne i Hercegovine; pojedincima i ustanovama omogući i rad na području nauka i umjetnosti; pomaže osnivanje biblioteka i unapređivanje bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini, a po sporazumu sa Ministarstvom prosvjete Federalne BiH.




Tokom opsade Sarajeva, u avgustu 1992. godine, artiljerijskim bombardovanjem Vijećnice, u plamenu je nestalo cca 90% kolekcija Biblioteke – dokumentarnog svjedočanstva zajedničkog življenja naroda Bosne i Hercegovine.

Do danas, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je uspjela obnoviti dio fondova, uključujući i rekonstrukciju zgrade u krugu bivše Kasarne Maršal Tito – današnjeg univerzitetskog kampusa, te aktivno učestvuje u svim projektima čiji je cilj obnova dokumentarnog naslijeđa BiH.




Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH
Adresa: Zmaja od Bosne 8b, 71000, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Telefon: 033 275 301
Email

» Kulturni život Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *