Kulturna baština jugoistočne Evrope

Kulturna baština jugoistočne Evrope (foto: Zvjezdan Živković)Promocija dokumentarnog filma “Kulturna baština jugoistočne Evrope” koji je urađen u produkciji ERNO (Evrovizijska razmjena vijesti za jugoistočnu Evropu) prezentiran je jučer u Umjetničkoj galeriji BiH.

Film se sastoji od četiri epizode, a realizovali su ga novinari 12 javnih emitera. Bosni u Hercegovinu je zastupala BHT.

U filmu novinari iz Hrvatske, BiH, Albanije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Turske, Bugarske i Rumunije pričaju priče o specifičnostima i naslijeđu koje je karakteristično za njihovu zemlju. Tako se kulturna baština ogleda u prazničnim kolačima, tradicionalnoj muzici, filmu, vjerskim obredima.

Mediha Adrović, novinarka BHTV1, u ovom projektu predstavila se s dvije priče. Ona je napravila prilog o bosanskohercegovačkom filmu i njegovoj već poznatoj vrijednosti te priču koja posmatra sevdalinku kroz vrijeme s posebnim osvrtom na poimanje sevdalinke danas i neke nove interpretacije ove tradicionalne bosanske pjesme.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *