Laser Physics Workshop u Sarajevu

Grad Sarajevo će od 11. do 15. jula 2011. godine domaćin 20. međunarodne naučne konferencije “Laser Physics Workshop”.

Faruk Čaklovica
Faruk Čaklovica
“Ovo je jedan od najsvečanijih trenutaka jer smo organizatori, suorganizator i učesnik jedne od najprestižnijih međunarodnih konferencija iz oblasti laserske fizike koja je proteklih godina doživjela nagli rast.”, saopštio je Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Kongresi ovog kapaciteta održavaju se na destinacijama koje su referentne i koje imaju kapacitet da realiziraju ovako zahtjevnu i važnu konferenciju.

“Univerzitet u Sarajevu je prepoznat kao pravi autoritet koji će na bh. prostorima realizirati ovu naučnu konferenciju.”, dodao je Čaklovica.

Ovaj događaj ima izuzetan naučni i društveni značaj jer se na prostoru jugoistočne Evrope prvi put održava ovakav skup.

Dejan Milošević
Dejan Milošević
“Jedan od glavnih ciljeva konferencije je uspostavljanje trajnih veza s naučnicima iz cijelog svijeta i veliki broj studenata i doktoranata iz cijelog svijeta će učestvovati na ovoj konferenciji, a direktan kontakt s vrhunskim naučnicima će za njih biti neprocjenjivo iskustvo”, rekao je Dejan Milošević, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Ova je konferencija, u vrijeme globalne recesije, ogroman uspjeh i za mnogo razvijenije zemlje od Bosne i Hercegovine, a za našu zemlju je značajna za promoviranje znanosti i znanstvenoistraživačkog rada.

Učešće u ovogodišnjoj “Laser Physics Workshop” konferenciji potvrdilo je više od 500 eminentnih naučnika iz 43 zemlje iz cijelog svijeta.

Slavenka Vobornik
Slavenka Vobornik
“Kongres ima značaj jer je to direktna finansijska korist koju će BiH i Sarajevo imati od ovako velikog broja gostiju koji će u našoj sredini boraviti najmanje pet ili više dana i vidjet će BiH kao lijepu i prosperitetnu zemlju dobrih i vrijednih ljudi“, ističe Slavenka Vobornik, prorektorica Univerziteta u Sarajevu.

Radi bolje saradnje među naučnicima iz različitih disciplina laserske fizike, svake godine organizuje se međunarodna “Laser Physics Workshop” konferencija koja obuhvata ukupno osam seminara:
– Moderni trendovi u laserskoj fizici,
– Fizika jakog polja i atonauka,
– Biofotonika, Fizika lasera,
– Nelinearna optika i spektroskopija,
– Physics of Cold Trapped Atoms,
– Quantum Information Science,
– Fiber laseri.

Dosad je održano 19 Laser Physics Workshop konferencija počevši od 1992. godine u Dubni, Rusija, do posljednje u Foz do Iguaçu, Brazil.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *