Lavovi dolaze u Pionirsku

U Rekreaciono-zabavnom centru ‘Pionirska dolina’ i zoološkom vrtu, obilježen je završetak radova na izgradnji ‘objekta za smještaj zvijeri’, površine 1.200 metara kvadratnih.

Dolaze nove Sarajlije
Dolaze nove Sarajlije

Postavljanjem specijalnih, neprobojnih staklenih portala, izgradnja objekta za smještaj zvijeri u Pionirskoj dolini i zoo vrtu, praktično je završena. Nakon procedure tehničke primopredaje objekta i dobijanja upotrebne dozvole, preostaje proces nabavke i transporta životinja, odnosno lavova, a to je između ostalog uslovljeno i vremenskim prilikama koje nas očekuju u narednih nekoliko mjeseci.

Objekt za smještaj zvijeri zauzima površinu od 1.200 m2, a u je i vanjski prostor – trkalište u čijem sastavnom dijelu se nalazi i bazen, dok se unutrašnji dio prostire na oko 200 m2.

Unutrašnji dio objekta sačinjen je od prostorija za smještaj životinje tokom niskih vanjskih temperatura (zime), za smještaj gravidne životinje, za boravak osobe koja će biti zadužena za brigu i hranjenje životinja, te za liječnički tretman životinje. Objekt u kojem će biti smještene životinje urađen je po najsavremenijim standardima za smještaj i humano držanje takvih životinja, a mentorsku preporuku za projekt dali su zoo vrtovi iz Zagreba i Hanovera.

Cjelokupan vanjski dio objekta izgrađen je od kamena, a donirana je i potrebnu količinu kvalitetnih boja kojima su obojeni i dekorirani unutrašnji zidovi objekta. Na objektu nigdje nisu upotrijebljene rešetke ili slične zaštitne željezne prepreke, već staklo, tako da će posjetioci imati puno ugodniji prizor i posmatranje životinje, a i sama životinja boravit će u boljem životnom prostoru. Ugodnositi i ukupnom dojmu ambijenta svakako doprinosi i hortikulturno uređenje trkališta, krova objekta, kao i prostora oko cjelokupnog objekta.

Sine, idemo u Bosnu
Sine, idemo u Bosnu

Edukacija uposlenika, koji će voditi brigu o lavovima – stanovnicima novoizgrađenog objekta, svakako je vrlo važan segment ukupnog projekta i tome će se pristupiti vrlo pažljivo.

‘Kada otpočne procedura nabavke životinja i kada se donese konačna odluka koje i iz kojeg zoo vrta u Evropi će biti prihvaćene životinje za naš zoo vrt, počet će i dogovori s tom istom ustanovom o obuci naših hranilaca-veterinarskih tehničara. Cilj nam je da hranioci iz našeg zoo vrta do detalja budu upoznati o životnom ciklusu i navikama konkretno životinja – primjeraka, koji će doći u RZC ‘Pionirska dolina.’, kaže Aldijana Hamza, stručna saradnica za informisanje KJKP ‘Park’.

Za ishranu lavova konkretno jedinke koja živi u ovakvim uvjetima potrebno je sedam kg mesa dnevno. Međutim, meso koje se koristi za ishranu lavova u zoo vrtu, iz razloga zaštite zdravlja i dužeg životnog vijeka same životinje, treba biti veterinarski pregledano i odobreno.

‘Pošto je ishrana lavova dosta zahtjevna i podrazumijeva veća i značajnija materijalna sredstva, zatražit ćemo podršku i nadležnih institucija u čijem smo vlasništvu, ali prijatelja RZC ‘Pionirska dolina’, kao i sponzora posebno iz oblasti mesne industrije., dodaje Hamza.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *