Lažima se obraz ne pere

Ovaj tekst je reakcija za sramotno pravdanje Petra Lukovića povodom ukazivanja na neodbranjivo reklamiranje fašizma na njegovom portalu e-novine, pri čemu se služio i degutantnim lažima, pokušavajući me predstaviti debilnim nacionalistom što niti u jednoj varijanti ne mogu biti, ili da parafraziram načelnika iz filma Gori vatra: “Šupak možda jesam ali nacionalista ne!”

Novi slogan e-novina
Novi slogan e-novina
Lukoviću, tebi direktno, nikom drugom do tebi, obraćam se napismeno, kako ne bi bio u prilici podvaljivati moje tobožnje rečenice iz telefonskog razgovora. Nego, evo ti, crno na bijelo da ti kažem da si budala. Obična izbezumljena budala koja više nema ni obraza, ni časti, već se lažima potpomaže kako bi popravila nepopravljivu štetu. Siguran si, svi redom će da misle – Luković je, vjerovati mu je. Jednako kao što se, i pored sasvim jasno predstavljenog reklamiranja fašizma, još uvijek ne vjeruje. Zamisli ih, ne vjeruju ni svojim očima. Sjajno. Samo, ta ti je najnovija satira prokisla. Patetična je i ne da se žvakati. Sad je kasno pravdati se i kasno je izmišljati gluposti jer srećom pa me poznaje dovoljan broj onih koji znaju da je aposlutna laž i nedopustiva glupost tvrditi kako sam ja izgovorio rečenice koje mi podvaljuješ u svojoj besmislenoj reakciji “Krio sam 20 godina, ubijao sam Sarajevo”, na moj tekst “Vraćaj orden, Lukoviću!“. Dok ne zaboravim samo da te obavijestim kako znam da nisi dobio značku već papir, al’ je počast jednaka odlikovanju za koje ovdje nemaju ni para, a očito ni dara.

Dakle, Lukoviću, pokušavaš mi podmetnuti kako sam rekao da su „svi u Srbiji četnici“ i da su „svi u Srbiji ista govna“. To, naravno, iz mojih usta nikad nije izašlo. Naime, potpuno sam drugačijih svjetonazora od takvih pa baš ne bi išlo da sam ja to rekao. Vrlo sam otvoren i ne krijem se iza lažnih moralisanja i ušminkanog riječnika, a uz to se i ne družim s govnima, a godinama sam veliki haver s Banetom, Sekom, Mirom, Tacom,… da ne nabrajam sad sve “moje četnike”. Svakako nećeš vjerovati da imam prijatelja po cijeloj Srbiji, i da sam tu redovan gost. A besmisao da su “sve partije u Srbiji četničke i iste” samo iz tvog mozga može izaći, jer to nije istovjetno onom što zaista jesam rekao – da je Dačić nastavak Miloševićevog čmara (Slobodana Miloševića, da ne bude opet neke zabune). Tvoja promptno formirana tvrdnja o mojoj “talibanskoj vertikali” valjda ima veze s mojim imenom i porijeklom, jer ne znam na osnovu čega drugog si je uspio tako brzo i tako koloritno kreirati. Ovim lažima si zapečatio svoju autentičnost i doveo u pitanje svako bivše ali i buduće razotkrivanje istine.

Zatim, za razliku od tebe, ja nisam izbezumljen, ne pjenim dok pričam, ne drečim i ne podrhtava mi glas. Tebe sam, tokom razgovora, nekoliko puta morao zamoliti da ponoviš rečeno jer se, jednostavno, ne razumije šta govoriš. Ja pričam sasvim staloženo i jasno. Možda imam malo strožiji ton kad objašnjavam zašto je fašizam loš i zašto ga je bezobzirno reklamirati, ali uvijek znam šta govorim i nemoguće je ne razumjeti me. Dakle, LAŽEŠ kod iznošenja “detalja” našeg telefonskog razgovora, u kojem si me primjetno pokušao navući na svakojake odgovore ali nije baš išlo. Ja ti jesam rekao da ja nisam nikakva “vertikala”, već sam vjerovatno najgori od svih. Tu sam rečenicu dovršio riječima – ali se ipak nikada i nikome nisam prodao. I na to sam ponosan bez obzira na sve nedostatke koje kao ljudsko biće imam.

Lukoviću, pao si na svakom mogućem ispitu. Žalosno je što ima onih koji te i dalje podržavaju, koji ti odobravaju reklamiranje fašizma, možda čak i žalosnije od toga što ti ne vidiš pogubnost te svoje akcije. I sad, kad nemaš kud, laž je jedino što preostaje. Sramno je to, ali svjestan si da to danas prolazi. Kao i fašizam na komercijalnim mjestima. To što je komercijalno valjda opravdava fašističku propagandu? (Važno je još jednom napomenuti da se ne radi o Google oglasima već o plaćenim oglasima sa servera e-novina). Također, nisi pomenuo bitnu sentencu iz našeg telefonskog razgovora kako je reklamiranje vojvode Nikolića jednako oglašavanju ili prodaji Hitlerovog “Mein Kaumpfa”, što sam ti i predložio kao naredni korak na putu sutrašnjice koja pripada njima, a kojoj si se očito pridružio, pa pripada – vama. Zgodno si zaobišao dosta dijelova razgovora, a kreirao sebi odgovarajući smisao i rečenice. Stani, pa to je propaganda, zar ne? Ups, što bi rekli anglo-saksonci. Slomili su te fašisti potpuno, pa bauljaš.

Gorak je okus razotkrivanja, znam. Ni meni nije jednostavno konstantno slušati ovdašnje prišipetlje i pametnjakoviće kako se naslađuju mojoj vjeri u nepokolebljivost pred fašistima tipa i ranga Nikolić vojvode Tomislava. Pretvaraš sebe u žrtvu, a ništa si. Prodao si se i tu sva priča prestaje. Neka si, tvoj je to posao, ali ne podvaljuj muda za bubrege. Nisi valjda tolike tekstove i podršku slao Sarajevu kako bi danas naplaćivao svoju silnu muku, a da ti se ne smije i ne treba skrenuti pažnja na besmisao razmahivanja reklamama fotošopiranih četnika na tvom portalu. Pravdaš se kako, eto, moraš. Ne moraš! Kopaj, meti ulice ali se fašistima nikad ne naslanjaj. Sramota me malo što ti ja ovo moram reći jer se radi ipak o nekakvom osnovnom znanju.

Očigledno je da ti je banalizovanje, podmetanje i prepakivanje struka. Dok je do sad bila zabavnog karaktera, postalo je sasvim jasno da to činiš onda kad nemaš kud, kad voda dođe do ušiju, a ništa što bi rekao ne može opravdati posljedice koje uzrokuješ svojim činjenjem. Dubioze kako s ove strane Drine svi misle da su tamo četnici, mogle su se prosipati u vrijeme raznoraznih blokada, jednako kako Dodik Milorad više ne može prodavati gluposti poput “ugroženih Srba na sarajevskoj trafici” (daleko od toga da su stanovnici Sarajeva danas u zavidnom položaju bez obzira na vjeru, naciju, boju kože, dužinu falusa…), tako ni tona tekstova koje sam lično pisao na raznorazne teme nemaju ni primjesu gluposti poput – podjele ljudi na nekakva plemena i grupisanje u torove bilo koje vrste. Pa, ne na tu stranu, Džordž! Danas postoji internet, i svi se poznajemo bolje nego smo se znali tokom bajnih godina opsade. Podržavaj ti, Lukoviću, šta hoćeš ali se nemoj praviti neukaljanim anđelkom. Ovdje si zglajz'o. Dibidus.

Hollywood Beyond - What's The Color Of Money
Kad se već ističeš kao žrtva koja služi “moju robiju” jer te tuže za tekstove koje sam ja pisao, neophodno je znati, a ti, naravno, to nećeš pomenuti, da ti se tekst o Kusturici – “Ugled i čast Emira Kusturice” – lično svidio pa si ga, promjenivši mu naslov u “Ugled i čast Emira K.“, objavio na svom protalu. Dakle, kako jasno stoji ispod skoro svakog mog teksta objavljenog na portalu e-novine, “preuzeto sa prijateljskog portala protest.ba”. Niti je pisan specijalno za tvoj portal, nije naručen od tvog portala i tebe, nije plaćen od tvog portala i tebe, a priređen je, koliko se sjećam, kao podrška kontra silnim napadima kojim ste portal i ti bili izloženi tih dana. Čak sam pristao da svjedočim u procesu kojeg se sjetite kad vam zatreba, ne i kad nastupe odlaganja i slične smicalice. Razmisli prije nego se odlučiš ponovo prebacivati loptu. Prestani da lažeš! Lažima se obraz ne pere, a tvoj je ukaljan sramotnim reklamiranjem vojvode Nikolića i ekipe na, kako sam voliš reći, tvom malom jeretičkom portalu. Čini se da boja novca mijenja i svjetonazore. Ili kako to l(ij)epo p(j)esnik reče: Dull my senses, steal my pride, principles denied. Passion faked and sold to the anthem green and gold. Šteta, jebi ga.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Lažima se obraz ne pere”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *