Lejla Ćehajić u Zvonu predstavlja ‘Malerove goblene’

U galeriji Zvono, u četvrtak 10. novembra 2011. godine, otvorena će biti izložba sarajevske umjetnice Lejle Ćehajić. Izložba ‘Malerovi gobleni’ je protkana autoricinim mislima, raspoloženjem, stanjem duha i sjećanjem.

Lejla Ćehajić
Lejla Ćehajić
U kičastim ‘zlatnim’ ramovima, svojevrsnom metaforičnom okviru zajedničke prošlosti, smješteni su elementi iz vlastitog okruženja koji su definisali umjetnicu. Redovno prisutan humor u njenim radovima u ovom slučaju je izražen kroz kontrast sadržaja i okvira goblena, kao neodvojivog dijela onoga u čemu živimo, a unutar njih su osjećaji, meditacije i klaustrofobije.

Lejla Ćehajić je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2004. godine, u klasi profesora Mustafe Skopljaka.

Radila je u Pozorištu mladih i u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti.

Dobitnica je nagrade za skulpturu Kenan Sokolović na III Salonu mladih umjetnika BiH, Grand Prixa na Šestoaprilskoj izložbi u Cellegiumu Artisticumu i međunarodne nagrade Privatno i javno.

Iza sebe ima brojne samostalne i kolektivne izložbe, u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Lejla Ćehajić je autorica portreta-reljefa Daria Džamonje, postavljenog u kultnom sarajevskom okupljalištu Šetalište kao znak sjećanja na sarajevskog pisca.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *