Nostalgija: La Linea

La Linea i Osvaldo Cavandoli
La Linea i Osvaldo Cavandoli
La Linea ili kod naših obožavatelja ovog lika poznatiji kao “Bajum-badum” vjerovatno je jedan od najboljih i najpopularnijih crtanih filmova od kad je svijeta i vijeka.

La Linea, italijanskog autora Osvalda Cavandolija je crtani film svojstven po tome što zapravo predstavlja varijaciju linije, beskonačne crte koja se pruža sa desne na lijevu stranu, i krivi se na mjestu gdje se nalazi čovječuljak koji nešto radi, krećući se po liniji, usput komunicirajući sa crtačem. Crtač ne govori, već samo crta ili briše. Glas čovječuljku je posuđivao Carlo Bonomi.

Prirodno, crtani lik stalno naiđe na nešto, što ga zabavi ili živcira jer uvijek nešto pođe krivo. Čovječuljak pokazuje sav italijanski temperament kada se raduje, priča, ljuti, smije, oduševljava, nabraja, odmjeri šakom do lakta…

Glavni lik crtića pozdravlja crtača sa “mmmm-daaaa”, kreće u šetnju dok ne naiđe na prepreku. Zadnja neprelazna prepreka je uvijek kraj crte. Sve je ovo bio obrazac koji se ponavljao u svakoj epizodi serijala.

Linija je nastala 1969. godine, kada je Osvald Cavandoli napravio reklamu za jednu italijansku firmu koja se bavila opremom za domaćinstvo. Crtani lik je bio pojednostavljen, detalji i boje izostavljene, pa se tako gledateljstvo moglo fokusirati na ono što radi glavni lik.

La Linea se 2005. godine pojavila u video spotu za Jamiroquaijevu pjesmu “(Don't) Give Hate a Chance”, gdje joj je zapravo odana počast. Sam spot je animirani komentar na “Rat protiv terorizma” i sadrži 3D prikaze poznatog lika, Linije, kao i crtačevu ruku i olovku.

La Linea /nekoliko epizoda

Jamiroquai – (Don't) Give Hate a Chance

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *