Ljubljana: Evropski dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Srebrenica, tabutiZavod Krug, nevladina organizacija za obrazovanje, razvoj i humaniranu djelatnost iz Kopra (Slovenija) tokom maja u Ljubljani organizuje preddogađaje obilježavanja Evropskog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 11. jula 1995.

Direktorica Zavoda Emina Hadžić kazala je Feni da je tako za 27. maj planiran okrugli sto koji je posvećen ženama i djeci, žrtvama rata u BiH 1990.- 1995. godine.

Skup je nazvan “Žene i djeca, žrtve rata”, a planirano je da u radu sudjeluju predsjednice Udruženja majki enklave Srebrenice i Žepe i Udruženja “Žena – žrtva rata” Munira Subašić i Bakira Hasečić te predsjednica Udruženja za razvoj ljudskih resursa Sonja Brecko.

Za 28. maj je najavljen okrugli sto nazvan “Rezolucija o Srebrenici”. Planirano je da, osim predsjednice Udruženja majki enklave Srebrenice i Žepe Munire Subašić, u radu tog skupa sudjeluju reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, slovenski poslanik u Evropskom parlamentu Jalko Kacin, te Zijad Bećirović iz Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

U okviru preddogađaja obilježavanja Evropskog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 11. jula 1995., 29. maja bit će prikazan dokumentarni film “Srebrenica '95”, a gosti na tom događaju bit će Amor Mašović i kourednik filma Muhamed Mujkić.

Film je unikatan pogled u težak rad s kojim se suočava Komisija za nestale osobe kod iskopavanja i identificiranja žrtava, traženju grobnica, ukopa ubijenih žrtava i delikatnog rada s rodbinom žrtava.

Film je uradila Fondacija Srebrenica – Potočari sjećanje, obilježavanje i grobnice u saradnji s federalnom Komisijom za nestale osobe, Međunarodnom komisijom za nestale osobe i drugim pojedincima i organizacijama.

Evropski parlament je na ovogodišnjem prvom plenarnom zasjedanju u Strassbourgu donio rezoluciju o Srebrenici kojom poziva države članice EU i države zapadnog Balkana da obilježe 11. juli, danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *