Ljudska prava u bosanskohercegovačkim zatvorima

Najveća kršenja ljudskih prava u BiH zabilježena su u zatvorima, među civilnim, ratnim i mirnodopskim žrtavama, te u oblasti vladinih imenovanja.

Jasminka Džumhur“Dugogodišnje neefikasno funkcionisanje nacionalnog mehanizma za zaštitu ljudskih prava, te neharmonizovana saradnja između institucija ombudsmana i nevladinog sektora stvorila je prostor da se ljudska prava krše u značajnijoj mjeri”, ističe ombudsman za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur.

Ona je navela da su se na kraju pojavili mediji, kao zaštitnici prava u fizičkim obračunima, ističući da to već govori o stanju ljudskih prava u BiH.

Komentarišući sastanak u Banjaluci ombudsmana sa predstavnicima nevladinih organizacija u BiH, Džumhurova je istakala da je na sastanku predstavljen dosadašnji rad i problemi sa kojima se suočavaju ombudsmani BiH.

“Ukazali smo im i na pojave kršenja ljudskih prava koje mi uočavamo kroz neke naše predmete”, rekla je Džumhurova.

Ona je dodala da je na sastanku bilo riječi o uspostavljanju zajedničke saradnje u pogledu osiguravanja pravne pomoći za građane preko nevladinog sektora, izvještavanju prema UN tijelima i Savjetu Evrope, te sačinjavanju zajedničkih izvještaja na promovisanju ljudskih prava i odnosima prema vlasti BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *