Lokalna zajednica u turističkoj promociji Zaštićenog pejzaža Bijambare

Bijambare, BiHMinistarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Centrom za okolišno održivi razvoj iz Sarajeva implementira projekat „Lokalna zajednica u turističkoj promociji Zaštićenog pejzaža Bijambareâ”.

Cilj projekta je podsticanje poduzetništva lokalnog stanovništva Crnoriječke visoravni i šire regije u sektoru turizma, kao i promoviranje Bijambara kao turističke destinacije. Predviđeno je aktivno uključivanje lokalnog stanovništva u izradu originalnih turističkih suvenira “Zaštićeni pejzaž Bijambare”.

Kako bi upoznali mještane sa projektnim aktivnostima, te pripremili liste domaćinstava zainteresiranih za učešće u projektu, tim stručnjaka iz COOR-a je održao radni sastanak u prostorijama MZ Srednje i MZ Kamenice, a potom i obišao dijelove sela Kamenice i Nišići.

Naredna aktivnost predviđena projektom je održavanje radionice na kojoj bi se učesnici obučili za izradu predmeta od drveta, vune i drugih proizvoda, a potom i održavanje radionice za prikupljanje izrađenih oglednih predmeta. Za njihovu izradu materijal će biti obezbijeđen.

Pored ovoga, predstavnici COOR-a će tokom projekta ostvariti kontakt sa proizvođačima, odnosno sakupljačima lokalnih proizvoda, kako bi im se u skladu sa mogućnostima osigurao plasman i predstavljanje proizvoda.

Na završnoj manifestaciji, koja će po okončanju projekta biti upriličena na Bijambarama, učesnici će javnosti predstaviti izrađene suvenire, kao i lokalne prehrambene proizvode.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *