Madball u Sarajevu

Svjetski hardcore velikani Madball, na veliko zadovoljstvo domaće publike, sviraju u sarajevskom Amfiteatru Doma mladih 6. jula 2011. godine.

Madball
Madball
Madball je nastao 1988. godine, kada je pjevač Freddy imao samo 12 godina. Freddy je rođen 1976. godine, a prije dolaska kod svog polubrata Roger -a (“Agnostic Front”, pjevač) živio je na Floridi. U New York je došao 1983. godine.

Bend je izdao svoju prvu ploču kao demo izdanje “Ball of destruction” 1989. godine. Freddy je tada imao 13 godina, pa su vokali na albumu rađeni tako što je on pjevao i imao podršku cijelog “Agnostic Front”-a.

Bend je nastao kao side projekat članova “Agnostic Front”-a. Freddy Cricien na vokalu, giatristi Matt Henderson i Vinnie Stigma, bubnjar Will Shepler i tada novi član Hoya Roc na basu – upravo ova ekipa 1992. godine stvara EP izdanje “Droppin’ Many Suckaz“, što je dovelo da bend 1994. godine potpiše ugovor za Roadrunner Records.

Poslije izdavanja dva albuma “Set It Off” (1994) i “Demonstrating My Style” (1996) bend je počeo da ide na turneje po svijetu. Uglavnom obilaze Europu i susreću se sa velikim brojem fanova van New York-a i SAD-a.

Bend se pojavljuje 1995. u dokumentarcu “N.Y.H.C.” sa intervjuima Freddy-a i snimcima sa svirke u Coney Island High (srednja škola), gde je Roger Mirret povrijedio leđa, tačnije pršljenove, pa je morao da bude u kolicima dobar dio 1995. godine.

Cricien, Henderson, Hoya i novi bubnjar John Lafatta su 1998. godine izbacili “Look My Way” i dvije godine kasnije album “Hold It Down“. Kasnije su izbacivali izdanja svakih godinu dana: “Best of Madball” (2003), “N.Y.H.C.” (EP 2004), “Legacy” (2005). Potom slijede “Infiltrate The System” (2007) i “Empire” (2010). Sadašnji članovi “Madball”-a su Freedy (vokal), Hoya Roc (bas), Mitts (gitara) i Igor Wouters (bubanj – na turnejama).

Ovo će biti prvi koncert “Madball”-a u Sarajevu i Bosni i Hercegovini uopšte, a podršku njihovom nastupu pružit će “Kontra“.

Provokativni, angažirani i socijalno osvješteni, uživo moćni i energični, “Kontra” je zasigurno jedan od najboljih predstavnika bosanskohercegovačkog hardcora.

Tokom 2000. godine okuplja se već iskusna ekipa punk i hardcore muzičara, Vedad Voloder (bas gitara), Slaven Kopčić (gitara) i Muris Kuloglija (vokal), bivši članovi grupa “Brain blocade”, “Protest”, “Bomb squad”, “My choice” i “Ex legis”. Grupa je tokom svojih prvih par godina rada promijenila nekoliko bubnjara, da bi krajem 2003. godine u grupu došao Zlatko Moldovan, čime se formira stalna postava.

Spoj razorne snage hardcora i emocija, iskreni i jednostavni tekstovi, “Kontra” zna o čemu govori i šta hoće. Stvorili su pojam bosanskohercegovačkog hardcora – BHHC. Jedan su od rijetkih bendova u BiH koji svira old school hardcore.

Nastupali su po cijeloj Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, ali i van granica Balkana. Tokom 2003. godine nastupaju po Španiji, a jedini razlog što nije išlo dalje je radna dozvola. Svoje iskustvo su gradili na nastupima sa bendovima kao što su “D.R.I.”, “Rykers”, “Brightside”, “Slamndamn”, “Chatharsis”, “Analena”, “Ritam nereda”, “SMF”, “KUD Idijoti”, “Hladno pivo” i još mnogim drugima.

Iza sebe imaju dva DIY izdanja, koja nikada nisu dobila zvanično ime, i jedan Split CD, snimljen u Barceloni, zajedno sa bendom “Atxanta”. Učestalo rade na novim stvarima, a imaju spreman materijal za treći CD koji namjeravaju uskoro snimiti.

Cijena ulaznice za Madball u sarajevskom Amfiteatru Doma mladih 6. jula 2011. godine, u pretprodaji iznosi 25 konvertibilnih maraka, dok će na dan koncerta iznositi 30 KM.

Ulaznice u pretprodaji je moguće kupiti na sljedećim mjestima:
– pub Korner,
– Meeting Point,
– galerija Boris Smoje,
– Madness Shop i
– klub AG,
– (na dan koncerta na ulazu u) Amfiteatar Doma mladih.

nofun / sarajevo.co.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *