Maloljetnička delinkvencija u porastu

Adis ArapovićAdis Arapović, projekt menadžer Centra civilnih inicijativa (CCI), kazao je da rast maloljetničke delinkvencije u Kantonu Sarajevo u prošloj godini, kada su 262 maloljetnika počinila 574 krivična djela, za 126 više nego godinu ranije, pokazuje potpunu nebrigu odgovornih za rješavanje ovog problema.

“Nažalost, u budućnosti možemo očekivati još više problema s maloljetničkim nasiljem, još više žrtava i još manju odgovornost ili bijeg od odgovornosti nadležnih institucija ili pojedinaca u njima”, istakao je Arapović.

CCI je ustanovio da je ispunjeno tek oko 10 odsto od oko stotinu ključnih mjera koje su različite institucije od gradskog do državnog nivoa u protekla 24 mjeseca trebalo da preduzmu, a među kojima su donošenje zakona i otvaranje novih zatvorskih kapaciteta.

“Očigledno je na sceni potpuna nebriga i manjak volje odgovornih institucija da se ovaj problem počne rješavati”, rekao je Arapović, učestvujući u Sarajevu na javnoj debati “Počinioci i žrtve krivičnih djela su naša djeca – Spriječimo maloljetničko prestupništvo”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *