Mama i tata, Faruka Lončarevića

Mama i tata, film Faruka Lončarevića
Mama i tata, film Faruka Lončarevića
Danas će od 18 sati, u sarajevskom multiplex kinu Cinema City, započeti projekcije igranog filma Faruka Lončarevića – “Mama i tata”. Projekcije možete pogledati od 20. januara do 27. januara 2011. godine, u dva termina – od 16:45h i od 18:15h.

Film je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu u takmičarskoj selekciji, gdje je osvojio Nagradu žirija.

Godine dvije hiljade i neke, ostarjeli bračni par živi sam u stanu u Sarajevu. Imaju svoje rituale: pijenje kafe, igranje karata, gledanje televizije. Muž (tata) je preživio je moždani udar i, mada još uvijek očuvane fizičke snage, teško komunicira. Žena (mama) je veoma živahna starija gospođa koja koristi muževljevu invalidnost da, nakon 50 godina, promijeni odnos snaga u starinskoj patrijarhalnoj porodici. Tata to ne smije dozvoliti i suprotstavlja se kako jedino može, fizičkom snagom.

Reditelj Faruk Lončarević je rođen 1975. godine. Završio je filmsku i TV režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2000. godine. Radio je u teatru, na televiziji i filmu. Napravio je nekoliko kratkih filmova, a njegov prvi dugmetražni film je “Sudnji dan – pregled”, dokumentarac o cunamiju u Jugozapadnoj Aziji.

O svom filmu “Mama i tata”, Lončarević kaže: “Ovo je filmska priča o starijem paru – supruga je pogodila kap a njegova žena koristi tu situaciju da mu se osveti za pedeset godina izdaje, potčinjavanja, nasilja i svega ostalog što se događalo “iza zatvorenih vrata”. Potreba da se pokaže njihova intima diktirala je formu – stil šoua realnosti, notorno voajerski, posljednji vapaj magične kutije – televizora, koji je posatao oltar nove religije. Naši heroji su zatvoreni u kutiji, ne mogu izaći iz nje, ali za razliku od onoga što obično vidamo u ovakvim programima, oni nisu mladi, lijepi, ambiciozni i spremni za bilo kakvu romantičnu avanturu. Oni su, zapravo, stvarni ljudi, naši roditelji, djede i bake, možda čak i mi sami, ljudi čiji se temelji urušavaju. Bez takvih temelja sve ono što smo uzimali zdravo za gotovo u našim životima, ljubaznost, moralnost i ljubav počinju se urušavati i sve što ostaje jste mržnja, nasilje i nagoni. Želim gledatelje zarobiti kutijom kao mamcem, i onda, nakratko, ponuditi im nešto drukčije od onoga što im ta kutija obično nudi.”

Vrijeme: od 20. do 27. januara 2011
Termini: 16:45h / 18:15h
Mjesto: Cinema City, Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *