Mangupi u Meeting Pointu

Sarajevska publika u kinu Meeting Point od četvrtka, 21. januara 2010. godine biće u prilici da pogleda sjajnu animiranu komediju Lascars /Mangupi/. Film će se prikazivati u terminu od 21 sat.

LASCARS

Kroz niz kratkih epizoda koje su prikazivane na Canalu Plus, francuska publika upoznala je animirani svijet MANGUPA. Ova duhovita karikatura života u siromašnoj pariškoj četvrti, sa veoma zrelim humorom i lokalnom hip-hop muzikom, doživjela je veliki uspjeh tokom osmogodišnjeg prikazivanja u televizijskom programu. Imajući u vidu popularnost serije, bilo je prirodno da naredni korak njegovih kreatora bude prelazak na veliko platno.

Pokazalo se da je ovo bila dobra odluka, s obzirom na to da su “Mangupi” jedno od najboljih animiranih ostvarenja godine. Reditelji Albert P. Lazaro i Emmanuel Klotz spretno su izbjegli zamke adaptacije TV serije za veliko platno, kroz scenarij prepun akcije koji se ne oslanja na već stečenu popularnost.

Film “Mangupi” svoju publiku baca u geto u kojem žive likovi čije su sudbine jednako zabavne i dirljive, koji su u stalnoj prepirci kroz nevjerovatne dijaloge u slengu koji kao da dolaze direktno iz najprodavanijih francuskih rap albuma. Značajno je istaći i to da su likovima, između ostalih, glasove posudili Vincent Cassel, Diane Kruger, Omar Sy, Fred Testot. Besprijekorna animacija u stilu grafita podsjeća na filmove Ralpha Bakshia, koji se također bavio otkačenim i bunovnim urbanim duhom. Nevjerovatno zabavan od početka do samog kraja, “Mangupi” je film koji trebate pogledati sa društvom.

Pravi muškarci ne idu na odmor! José Frelate će ovo naučiti na težak način kada mu prijatelj Tony Merguez pokvari zajednički plan o odmoru iz snova u Santo Ricou. Provesti ljeto zatrpan u projektima ne dolazi u obzir, tako da nema vremena za ljenčarenje. Ovaj „tim snova” iz geta mora zaraditi dobru lovu za bijeg iz rupe u kojoj žive i to moraju učiniti brzo. José preko rođaka pronalazi dobar posao u vili pomalo poremećenog milionera. Zasigurno da sklapanje kabine drvene saune uz pomoć cmizdravog filmskog derišta koje se smatra Spilbergovim nasljednikom može biti frustrirajuće, ali za Joséa je ovo izgovor da se upusti u flert sa šefovom kćerkom, Clémence, koja je zaista zgodna cura. Tony je ubijeđen da je nasamario svog prijatelja udruživši se sa Zoranom, sitnim prodavačem droge. Dilanje se čini lakim poslom, ali Tony ubrzo upada u nevolju zbog čega su mu svi za petama uključujući i njegovu djevojku. Srećom, José je tu da ga izvuče iz nevolje, čak i po cijenu da u pitanje dovede igru koju igra sa novom djevojkom. Šta sve nećemo učiniti za prijatelja…

Vrijeme: od 21. januar do 21. februar 2010
Termin: 21:00h
Mjesto: Kino Meeting Point, Sarajevo

originalni naslov: Lascars
Režija: Albert Pereira Lazaro; Emmanuel Klotz
Uloge: Vincent Cassel, Diane Kruger, Omar Sy, Fred Testot

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *