Marian Wenzel izbliza

Marian Wenzel“Marian Wenzel izbliza” naziv je izložbe čijim će otvaranjem 30. juna Historijski muzej BiH odati počast i osvijetliti djelo istaknute historičarke umjetnosti koja je veliki dio života, sve do smrti 2002. godine, posvetila kulturno-historijskoj baštini BiH.

Fascinirana srednjovjekovnom Bosnom i bogumilima, Wenzel je u BiH došla krajem pedesetih godina 20. vijeka, s namjerom da istražuje stećke. Obišla je sve važne lokacije i nekropole tih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, slikajući sve vrste motiva kojima su bili ukrašeni, te 1965. objavila knjigu “Ukrasni motiv na stećcima”. Knjiga je kasnije prihvaćena kao njen doktorat.

“Marian Wenzel je, iako rođena Amerikanka, te osoba koja je karijeru nastavila graditi u Londonu, do kraja života bila vezana za Bosnu.”, napomenula je Elma Hašimbegović, kustosica Historijskog muzeja BiH i jedna od autorica izložbe.

Marian Wenzel (rođena 1932. godina u Pitsburgu, Pensilvanija), u godini kada je umrla – 2002. – oporukom je ostavila Historijskom muzeju BiH izuzetno bogatu biblioteku s nekoliko hiljada knjiga, crteža, fotografija i umjetničkih djela. Muzej je odlučio zbirku otvoriti za javnost, što će biti i ozvaničeno izložbom.

Biblioteka sačinjena od djela iz njene ostavštine sa širokom lepezom naslova iz različitih vidova umjetnosti srednjovjekovne Bosne, zatim antike, islamske, perzijske, kineske, japanske i umjetnosti drugih zemalja, nosit će naziv – Specijalno odjeljenje historije umjetnosti “Marian Wenzel”.

Hašimbegović potcrtava da je izložbena postavka zamišljena da rekonstruira njeno djelo i značaj kroz niz crtica iz života. Na ovoj će, dosta intimnoj izložbi, posjetioci moći prelistati njene spise i studije, pogledati albume s fotografijama, mnoštvo ličnih predmeta, te brojne suvenire koje je sakupljala na mnogim putovanjima.

Biće izložena i umjetnička djela iz njene kolekcije, čiji su izbor napravili studenti Historije umjetnosti s Filozofskog fakulteta.

“Wenzel se bavila naukom, iza sebe je ostavila fantastičan katalog sa stećcima bez kojeg se danas oni ne mogu istraživati. Proučavala je i druge oblike srednjovjekovne bh. umjetnosti, kao što je obrada metala ili stakla”, kazala je Hašimbegović.

Značaj Wenzel ona je posebno istaknula u činjenici da je početkom rata u BiH 1992. godine, odnosno već početkom rata u Hrvatskoj 1991., žestoko protestirala apelirajući na međunarodnu javnost, intelektualce i političare da spriječe uništavanje kulturno-historijskog naslijeđa u BiH i Hrvatskoj.

Wenzel kasnije osniva i udruženje za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa BiH, a objavila je i niz članaka o uništavanju kulturne i historijske baštine, rušenju Starog mosta, vjerskih objekata, urbicidu te drugog naslijeđa BiH.

Izložbu je, uz Elmu Hašimbegović, pripremio i Amar Karapuš, a otvorit će je predstavnik Ambasade SAD-a u BiH.

Vrijeme: od 30. juni do 30. august 2010 @ 9:00h
Mjesto: Historijski muzej BiH, Sarajevo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *