Markale su gađali četnici, potvrdio general Rose

Primijetili smo da se oni povlače i ostavili su naše snage izložene. Da li je to bilo namjerno i smišljeno, ne znam, ali smo svakako stekli dojam da su htjeli uvući NATO u njihov rat.

Michael Rose
Michael Rose
U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, general Michael Rose je rekao kako vjeruje da je granata koja je pala na sarajevsku pijacu Markale 5. februara 1994. godine lansirana sa srpskih položaja oko Sarajeva.

General Rose je kazao da je prvobitni izvještaj francuskih snaga UNPROFOR-a ukazivao da je granata ispaljena s položaja bosanskih snaga, ali da je, prema drugom izvještaju eksperata UN-a, ‘vjerovatnije da je doletjela sa srpskih položaja.’.

‘Ono što se prvobitno mislilo jeste da je pucano s bosanske strane, o čemu sam i obavijestio predstavnike bosanske vlade. Međutim, naknadno se pokazalo da je ipak vjerovatnije da je projektil došao sa srpske strane. Ipak, analiza kratera je dosta neprecizna.’, rekao je general Rose.

Nakon što je Karadžić više puta insistirao da svjedok kaže na osnovu čega je izveo zaključak da je granata došla sa srpskih položaja, Rose je izjavio da je to zaključio na osnovu drugih napada na civile u to vrijeme.

‘Istina da je drugi izvještaj utvrdio i da je granata mogla doletjeti s bilo koje strane, ali sam, na osnovu granatiranja civila koji su dva dana ranije čekali na hljeb od UN-a na Dobrinji, izveo zaključak da su to vjerovatno uradili Srbi. To je bio moj stav tada, i to je moj stav i danas.’, rekao je Rose.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

Prema navodima optužnice, Karadžić je, između ostalog, učestvovao i u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem širenja terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja. Tužilaštvo u Haagu ga smatra odgovornim za granatiranje sarajevske pijace Markale 5. februara 1994. i 28. augusta 1995. godine, kada je poginulo više desetina civila, a preko stotinu ih je ranjeno.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je rekao da je, u vrijeme dok je boravio u Bosni i Hercegovini, stekao dojam da je Ejup Ganić, tadašnji član ratnog Predsjedništva BiH, ‘prilično ekstreman.’ i da je prijetnja uspostavi mira, što je i napisao u svojoj knjizi, koju je Karadžić citirao u sudnici. Rekao je i da je u to vrijeme ‘vjerovao.’ da je Ganić organizovao ‘tajnu policiju.’ s ciljem pucanja na tramvaje kako bi se za to okrivila srpska strana.

U dijelu ispitivanja koji se odnosio na zaštićenu zonu Goražde, general Rose je rekao kako su snage UN-a ‘formirale gledište.’ da su bosanske vlasti u ovom gradu ‘nastojale uvući NATO u sukob.’.

‘Primijetili smo da se oni povlače i ostavili su naše snage izložene. Da li je to bilo namjerno i smišljeno, ne znam, ali smo svakako stekli dojam da su htjeli uvući NATO u njihov rat.’, rekao je Rose, dodavši kako se lično uvjerio da su Bošnjaci ‘pretjerali s podacima o mrtvima i stanju u gradu kako bi potakli djelovanje NATO-a.’.

Unakrsno ispitivanje generala Rosea bit će nastavljeno u četvrtak, 7. oktobra 2010. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *