Marš solidarnosti 2009 – Spriječimo fašizaciju društva!

21. novembra 2009. godine, tačno u podne sa zagrebačkog Trga Kralja Tomislava kreće “Marš solidarnosti 2009 – Spriječimo fašizaciju društva!”.

Prenosimo, u cijelosti, poruku organizatora koji stoje iza naziva “Antifašistički Zagreb”…

Marš solidarnosti 2009 - Protiv fašizacije društvaOvaj marš je poziv svima, najširim slojevima društva, koji možda danas nisu direktno ugroženi, da izađu na ulicu i pokažu da ćemo zajedno spriječiti svaku fašizaciju društva. Danas maršem, sutra zajedničkim organiziranjem.

Parola marša je: Pokažimo da je ovo naš grad!

Nakon prošlogodišnjeg Marša solidarnosti pod sloganom “Drugačiji Zagreb je moguć” na kojem smo digli svoj glas protiv bezumnog nasilja na našim ulicama, ove godine spremni smo ponovo izaći na ulice. Trebamo na vrijeme reagirati na fašizaciju društva koja se pojačava u trenutku ekonomske krize i općenarodnog nezadovoljstva, kada policija proširuje svoje ovlasti da bi utišala nezadovoljstvo naroda. Da je potrebno reagirati na vrijeme i senzibilizirati javnost, te da gotovo svakodnevni događaji iz naše okoline nisu izolirani i bezazleni najbolje nam pokazuju događaji iz našeg susjedstva, BiH i Srbije, gdje su se već dogodila ubojstva pod naletom fašizacije društva.

Svakodnevno po izlasku iz domova na pročeljima svojeg grada susrećemo fašističke simbole i poruke koje otvoreno pozivaju na klanje i ubijanje. Nogometne utakmice vrve od nacionalističkih i šovinističkih ispada koji ne dobivaju jasnu i nedvosmislenu javnu osudu, već u trci za što većim profitom postaju predmet populističkih i senzacionalističkih medijskih priča.

U zadnjih godinu dana zabilježeno je nekoliko brutalnih napada na Rome preko kojih je javnost šutke prešla. Nabrojimo samo neke: u gradu Zagrebu skupina neonacista bacila je molotovljev koktel na Rome, u čurđenovcu su mještani napali romsku obitelj, a izveden je i brutalan napad na sedamnaestogodišnjeg dječaka u Paromlinskoj od jedne neonacističke grupe. Primjere tavkog nasilja možemo nabrajati u nedogled. Ostale manjinske zajednice, koje možda nisu danas direktno ugrožene, isto su u potencijalnoj opasnosti. Dok je god stanje takvo naša je zadaća da stanemo rame uz rame sa svojim sugrađanima i da se zajedno borimo.

Da je fašizacija društva u ovom trenutku neosporna govori i činjenica da je u Hrvatskoj po prvi put bio održan antigej prosvjed. Bio je, doduše, neizmjerno jadan ali je imao fašistički predznak i na njemu su se izvikivale otvorene parole mržnje. Najstrašnije je da se sve to događalo pod budnim okom policije. Oštro osuđujemo ovaj događaj i ne želimo da se on više ikada dopusti!

Dužnost apsolutno svih članova društva je da neprestano zajednički bore protiv fašizacije društva i da je spriječe. Ovaj Marš sam po sebi ne može spriječiti daljnu fašizaciju, ali njime možemo pokazati kako nećemo dopustiti da se takve stvari događaju pred našim očima i da je antifašizam, prije svega, univerzalna moralna dužnost svih nas.

Ovom i drugim akcijama ćemo se boriti i pokazati da je ovo naš grad!

Antifašistički Zagreb

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *