Međunarodna gasna konferencija jugoistočne Evrope u Sarajevu

“Uloga prirodnog gasa u regionu jugoistočne Evrope u narednom desetljeću”, tema je 4. međunarodne gasne konferencije jugoistočne Evrope koja je danas u Sarajevu okupila oko 250 učesnika.

Cilj konferencije je da se razmijene informacije o aktuelnim projektima u izgradnji transportnih kapaciteta u zemljama regiona te da se tješnjom saradnjom subjekata gasne privrede ostvare pretpostavke za veću pouzdanost u snabdijevanju prirodnim gasom“, izjavio je predsjednik Organizacionog odbora Džemal Peljto.

U uvodnim obraćanjima ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić i predsjedavajući Skupštine Udruženja za gas i direktor BH-Gasa Almir Bećarević izrazili su uvjerenje da će konferencija ponuditi odgovore na sva važnija pitanja i doprinijeti razvoju gasne privrede u regionu.

Osnovna karakteristika tržišta prirodnog gasa u BiH jeste da je ono relativno nerazvijeno jer je postojeća gasna infrastruktura razvijena samo na dijelu teritorije i prirodni gas kao energent je dostupan ograničenom broju korisnika u nekoliko gradova kroz koje magistralni gasovod prolazi“, kazao je ministar Zirojević.

U ukupnoj potrošnji energije prirodni gas učestvuje s oko šest posto i prema nekim projekcijama očekuje se da do 2020. taj procent bude oko 17 posto.

Januarska kriza izazvana prekidom snabdijevanja prirodnog gasa zbog spora između Rusije i Ukrajine pokazala je koliko samo ranjivi potrošači. Jasno je da osiguranje energenata iz više izvora samo po sebi nije garancija za sigurno snabdijevanje. Isto tako je bitno osiguratii diverzifikaciju transportnih pravaca i više interkonekcija, dodao je Zirojević.

Tokom dvodnevnog rada učesnici konferencije će sagledati mogućnosti snažnijeg razvoja gasne infrastrukture u regionu u interesu ukupnog privrednog razvoja i unapređenja čovjekove okoline.

Učestvuju najznačajniji predstavnici gasne privrede, državnih institucija i eminentni stručnjaci iz cijelog regiona te predstavnici zemalja izvoznika gasa Rusije, Irana, Nigerije, Norveške, gasnih kompanija i institucija iz SAD-a, Njemačke, Irana, Turske, Švicarske, Portugala, Nigerije, Argentine, Danske i Austrije.

Za konferenciju je pripremljeno 39 referata koji će biti prezentovani tokom šest tematskih sesija – diverzifikacija snabdijevanja i interkonekcija regionalnih transportnih sistema, tržište prirodnog gasa, vozila na prirodni gas, regulative, edukacija, organizacija, energetska efikasnost, ekologija, nove tehnologije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *